Světovým šampioném World Aeropress Championship 2016 v Dublinu se stal Filip Kucharczyk z Cafe Targowa v poslké Wroclavi. K zisku prvenství se probojoval přes 107 Poláků v národním kole a 50 soutěžících v Dublinu. Druhé místo obsadil francouzský novinář Jerome Dittmar, za ním pak stanul Brazilec Hugo Sousa Rocco.
Vítězné přípravy:
káva: Rio Negro, Huila Colombia z Cafe Imports, pražírna Workshop Coffee
mlýnek: Mahlkoning EK-43 (0 - 10, 10 = hrubý)
3.místo: Hugo Sousa Rocco:
káva: 27g, velikost mletí 6
nastavení Aeropressu: normální pozice, opláchlý Aeropress filtr
voda: 200 g, 82 °C
příprava: Kávu zalít 60 g vody, míchat 12 sekund a poté počkat 1 minutu, přidat 110 g vody, počkat 2,5 minuty, poté tlačit půl minuty a nakonec doplnit vodou, dokud nebude 200g připravené kávy.
2. místo: Jerome Dittmar
káva: 20 g, velikost mletí 7
nastavení Aeropressu: normální pozice, opláchlý Aeropress filtr
voda: 230 g, 95 °C
příprava: po dobu 10 vteřin přilejte 40 g vody, nechte 20 sekund ustálit, za 40 vteřin dolejte vodu, aby dosáhla 230 gramů, stlačte za 40 sekund
1. místo: Filip Kucharczyk
káva: 35 g, velikost mletí 6
nastavení Aeropressu: obrácená pozice, opláchnutý Aeropress filtr
voda: 250 - 270 g, 81 °C
příprava: za 15 sekund přilejte 150 g vody, míchejte půl minuty, položte víčko, počkejte minutu, obraťte Aeropress, zaviřte, ponořte, přidejte 100 - 120 g vody na chuť
Autor: Markéta Turková, Kávové listy.cz
Zdroj: https://worldaeropresschampionship.com/
Čtěte také
Czech Aeropress Open. Byli jsme u toho!
Klání v Aeropressu: velká party nebo urputný boj rivalů?
Domácí příprava kávy 4: Aeropress