Zobrazujeme akce z Vaší lokality: , United States

The Filter
festival výběrové kávy v Brně

Festival výběrové kávy, který myslí na laiky, milovníky i profesionály? Takový bude The Filter: Festival kávy, který se uskuteční druhou květnovou sobotu v Brně. Návštěvníci dostanou příležitost ochutnávat, učit se a navzájem sdílet své zkušenosti. Z postupně odtajňovaného programu je zřejmé, že Patrik Rolf Karlson z berlínské pražírny Five Elephant bude pouze jedním ze zajímavých hostů.

The Filter festival kávy je oslavou lásky k výběrové kávě. Pořádají ho tři přátelé, které pojí Specialty Coffee a skvělá komunita lidí okolo ní.  „Všichni žijeme v Brně a rádi bychom přispěli k úžasnému rozvoji tohoto města, kde vznikají kvalitní úspěšné podniky a které je dějištěm mnoha oblíbených kulturních akcí,“ říkají pořadatelé The Filter festivalu (Dominika, Marek a Dominik).

 

The Filter: Festival kávy

kdy: sobota 14. května, od 10 hodin

kde: Rektorát VUT, Antonínská, Brno 

vstupné: 200 Kč

další informace: facebookové stránky

 

 

Co vás vedlo k uspořádání festivalu?

Festival zaměřený výhradně na výběrovou kávu nám v Brně chyběl. Rozhodli jsme se, že nebudeme na nic čekat, zužitkujeme své zkušenosti s organizací a také přátelství z kávové komunity a zorganizujeme jej sami. Našim hlavním cílem je propojit komunitu profesionálů s milovníky kávy i naprostými laiky. Dát jim příležitost navzájem sdílet zkušenosti, vzdělávat se, ochutnávat a vytvářet nová přátelství.

 

Jak se bude lišit od brněnského Týdne kávy?

Týden kávy a jeho organizátorku Katku dobře známe, nicméně bychom byli neradi s Týdnem kávy srovnáváni. Naše záměry a koncepty jsou celkem jiné. Právě výhradní zaměření na výběrovou kávu a propojení komunity profesionálů ze světa kávy a laické veřejnosti je tím, čím se lišíme. Snažíme se vybírat ty nejlepší lidi, kteří se v téhle komunitě pohybují, aby návštěvníkům festivalu předali své zkušenosti a znalosti. Kurátorovaný výběr zúčastněných kaváren, pražíren a přednášejících se dá také považovat za to, čím se naše koncepty liší.

 

Kdo se na festivale představí?

Zatím prozradíme jen malou část bohatého programu. Jedním z nejvýznamnějších hostů je Patrik Rolf Karlson z berlínské pražírny Five Elephant. Můžete se těšit na přednášku od Veroniky Veselé Gálové a představení italské pražírny výběrové kávy Gardelli Specialty Coffees. Hlavní součástí festivalu je to nejlepší, co nabízí brněnská kávová scéna, její baristé, pražírny a kavárny. Ostatní si zatím necháme pro sebe.

 

Jak bude vypadat program? Bude například jeden hlavní a nějaké doprovodné v kavárnách?

Celý program festivalu se uskuteční 14. května v rektorátu VUT. Doprovodným programem jsou naše pop-upy zaměřené na degustaci a prodej kávy z vybraných evropských pražíren a také připravovaný cupping. Jsou to akce, kde se s námi lidi osobně potkají, popovídají si o kávě a především objeví nové chutě a aromata kvalitní výběrové kávy.

 

Program máte rozdělený podle náročnosti, co to znamená?

Část přednášek a workshopů je určená především pro laickou veřejnost, pro lidi, kteří mají rádi kávu a chtějí ji lépe poznat a načerpat nové informace. Jelikož však bude přímo na místě mnoho baristů a odborníků ze světa kávy, nemohli jsme na ně při tvorbě programu zapomenout. Z toho důvodu jsme malou část vyhradili i odborným přednáškám a workshopům, které však rozhodně můžou být zajímavé i pro jakéhokoliv kávového nadšence.

 

Co se dále týká programu, zaměřujete se například i na technologické novinky?

Kávové technologie na festival zajišťují naši partneři a sponzoři Rebelbean a Nuova Simonelli, kteří na festivalu představí současný technologický vrchol. Na espresso baru si odbyde svou premiéru i jedna novinka z produkce Nuova Simonelli.

 

 

12973583_840357596091606_2729036743468603448_o

 

 

Vstupenky už jsou v předprodeji, bude je možné koupit i v samotný festivalový den?

Samozřejmě, část vstupenek jsme vyhradili i pro samotný festivalový den. Rádi bychom totiž festival zpřístupnili i těm, kteří to mají do Brna daleko, ale přesto by se ho rádi zúčastnili. A pak samozřejmě pro ty, kteří vše nechávají na poslední chvíli.

 

Online předprodej není, chcete tím dostat lidi do kaváren, nicméně tím se stává festival spíše brněnským, není to škoda?

Máte pravdu, už teď se nám ozvalo pár příznivců ze zahraničí a také z jiných koutů Česka, což nás velice těší. Právě proto jsme část lístků schovali, aby si je lidi mohli zakoupit přímo na místě. Také předprodej jsme kvůli velkému zájmu rozšířili o pár pražských a jednu ostravskou kavárnu. Věříme tak, že i bez online prodeje si lidi najdou cestu, jak náš festival navštívit.

 

Podle čeho jste vybírali „festivalové“ kavárny?

Základním hlediskem pro nás je výběrová káva, která je servírovaná ve všech kavárnách našeho výběru. Dále jsme vybrali podniky, kam sami denně chodíme, známe obsluhu i majitele a cítíme se tam dobře. Víme o tom, že v Brně je plno dalších skvělých kaváren s kvalitní výběrovou kávou, ale bohužel jsme omezeni kapacitou prostoru, kde se festival bude konat, proto jsme nemohli vybrat zdaleka všechny.

 

Je festival záležitostí pouze letošního roku nebo půjde o opakovanou akci?

Všechny přípravy, milá střetnutí nová přátelství a kávové zážitky, které se doposud s organizací pojí, nás neskutečně nadchli. Pokud se nám podaří stejné nadšení přenést i na návštěvníky festivalu, budeme rozhodně v tom, co děláme, rádi pokračovat.

 

A nakonec ještě něco o vás. Jak jste se dostali ke kávě?

Marek je barista, který má dlouholeté zkušenosti s prací s výběrovou kávou i vedením vlastní kavárny. Dominik a Dominika jsou milovníci kávy, kteří se již dlouho zajímají o výběrovou kávu a všechno, co se kolem ní točí. Dominik má na starosti především vizuální obsah a identitu festivalu a Dominika zase PR. Nadšení pro kávu nás všechny spojilo dohromady, a tak vznikl The Filter. Právě ta síla celé kávové komunity, díky které vznikají úžasné projekty a skvělé kávové zážitky nás baví nejvíc ze všeho.

 

 

Autor: Markéta Turková, Kávovélisty.cz

Foto: The Filter

 

 

 

 




Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku