Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Soutěž baristů
kaváren zapojených do Týdne kávy 2014

Vnímáte člověka za barem jako kouzelníka s kávovou pěnou? Máte oblíbenou kavárnu, kde vám zvlášť chutná, ale pořád jste nemohli přijít na to proč? Zvědavě nahlížíte baristům pod ruce, když připravují váš šálek? Pak si nenechejte v pondělí 6. října 2014 ujít speciální Soutěž baristů Týdne kávy! Poznejte kávový svět z druhé strany šálku!

Pojďme nahlédnout baristům pod ruce!

Výzva. Umění. Zkušenosti. Cenné rady. Šestice předních českých a slovenských baristů usedne do poroty speciální soutěže baristů ze zapojených kaváren. Pod hlavičkou SCAE Czech Republic budou hodnotit správnou a kvalitní přípravu kávy, ale i běžné schopnosti baristů. Rozumějí (nejen) brněnští baristé kávě a vědí, co dělají? O tom během soutěžního dne rozhodnou přední čeští baristé Michal Křižka, Adam Neubauer, František Roháček, Zdeněk Smrčka a slovenští baristé Marian Plajdičko a Oldřich Holiš.

 

Jak bude soutěž probíhat?

 

V rámci klání, které bude probíhat od 9:00 do 18:00, předvede každý z baristů 4 espressa, 4 cappuccina a čtyřikrát připraví i volný kávový drink bez alkoholu. Soutěží se v rámci jednoho kola, které bude trvat 15 minut. Celkem bude 15 minut na přípravu (uspořádání prostoru, nastavení mlýnku atd.), 15 minut soutěž a 15 minut úklid soutěžního místa.

 

V rámci hodnocení se zohlední příprava espressa, cappuccina a speciální kávy, organizace plochy, čistota a úprava pracoviště před soutěží, v jejím průběhu a po skončení, čas a rychlost. Z jakostního hodnocení pak chuť espressa, chuť a vizuální stránka cappuccina, chuť speciální kávy. V osobnostním hodnocení bude záležet na profesionálním dojmu, způsobu prezentace, zdolání překážek a nástrah a samozřejmě na celkovém dojmu.

 

Krátce o porotě

 

Porotce Adam Neubauer

„Na kávě je krásné jak elegantně a snadno dokáže protnout cesty nejrůznějších směrů a spojit životy lidí. Káva je sexy.”

Kávě se věnuje přes deset let a pravidelně se účastní baristických soutěží, které jsou pro něj velkým zdrojem informací, motivací, ale i zábavy. V roce 2012 se jeho úsilí vyplatilo získáním titulu Barista roku 2012. Káva je pro něj vším, drogou, koníčkem, láskou i zábavou.

 

Porotce Zdeněk Smrčka

„Jsem krásně ponořený v kávě a tenhle způsob života mi moc chutná.”

V kávovém oboru působí přes dvanáct let jako barista a školitel a rok pracoval jako hlavní školitel pro jednoho z největších distributorů kávy v ČR. V průběhu své kariéry se stal zejména specialistou na techniku latte art. Národní i mezinárodní kávové soutěže mu nejsou cizí, vždyť mu patří titul Barista roku 2011.

 

Porotce Michal Křižka

„Káva je moudřejší než já.”

Michal Křižka je barista a znalec kávy opravdu na slovo vzatý. Kávě se věnuje už víc než dvanáct let a do jejích tajů pronikl skutečně důkladně. Má certifikaci SCAE stupně 1 a 2 a je také členem evropské asociace SCAE. Najdete ho nejen u mlýnku, ale i v porotách baristických soutěží. Je zakladatelem, baristou, poradcem a trenérem v CafeArt, v Tchibo Coffee Service Czech Republic působil jako bussines development manager a barista a ve společnosti
 Balírny Douwe Egberts jako sales representative a barista. Pro Pražský kulinářský institut vede mimo jiné kurzy přípravy dokonalé kávy.


 

Porotce František Roháček

„Má cesta ke kávě byla spíše náhoda.”

 Přečtěte si rozhovor s Františkem Roháčkem, který jsme přinesli už minulý rok: “Věčně druhý Fanda” získal v loňském roce titul Barista roku 2013.

 

Porotce Marian Plajdičko

„Porotcování bude pre mňa prvá skúsenoť na opačnej strane súťažného stola!”

Dvojnásobný mistr Slovenska v kategorii Barista roku 2014 a 2013 není v Brně neznámou personou. Otvíral totiž Cafe Mitte s cílem udělat z tamějšího mini prostoru místo, které bude známé pro svou kvalitu po celé zemi. V současnosti však pracuje jako barista v The Barn v Berlíně, kde také začíná rozbíhat vlastní projektHappy Baristas. Možná, že už zanedlouho jej budete moci navštívit v jeho vlastní kavárně.

 

Porotce Oldřich Holiš

Barista, pražič, majitel slovenské pražírny Veronia Coffee a zakladatel projektu Akadémia kávy na Slovensku. Osobně jste jej mohli poznat z nedávných přednášek na Týdnu kávy 2014.

 

Přesné termíny vystoupení jednotlivých baristů se dozvíte na webu Týdne kávy nebo zde:

 

SOUTĚŽ BARISTŮ

 

Autor: Adéla Demlová, Kávové listy




Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku