Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Silně návykové Naše Café
oživuje Olomouc

24. září 2013 se na olomouckém Dolním náměstí otevřela nová kavárna s názvem Naše Café a podtitulem „silně návyková kavárna“. Jedná se o dva roky připravovaný projekt sociálního družstva Stabilita Olomouc se záštitou neziskové organizace P-centrum, které se zaměřuje na prevenci a léčbu závislostí, a spolufinancovaný ze sociálního fondu EU. Bývalí klienti P-centra zde mají po minimálně tříměsíční léčbě možnost naučit se pracovat v provozu kavárny a následně se lépe uplatnit na trhu práce.

Momentálně jsou zde vytvořena 4 pracovní místa, během dvou let se tu vystřídá celkem deset osob. Zisk kavárny jde na dobročinné účely.
 

Odbornou stránku provozu zajišťují zkušené baristky Kristýna Smudová a Tereza Tothová, které kromě sociální stránky kavárny těší i možnost probudit kávovou kulturu v Olomouci. V nabídce kavárny nechybí alternativní přípravy kávy (aeropress, chemex, džezva, vacuum pot, dripper), vlastní směs z místní pražírny Kafe Kodó, z které si zde můžete vychutnat i kávovou zmrzlinu, a samozřejmě výběrová káva z českých i zahraničních pražíren.
 

Jak jste přišly na myšlenku otevřít si kavárnu, navíc v podobě sociálního podniku?

Kristýna Smudová: Pan Šterc, majitel pražírny Kafe Kodó, je ve správní radě P-centra a finančně ho podporuje. Před dvěma lety zaslechl o sociálním podnikání a já jsem v té době dokončila školu, proto mi nabídl, jestli bych tuto myšlenku nechtěla zrealizovat. Spojila jsem se s Terezkou a vznikla idea kavárny, která tady v Olomouci ještě není. Spojit domácí dezerty a kvalitní kávu i s alternativními přípravami.

Moc se mi líbí snaha kavárny probudit kávovou kulturu v Olomouci. Co si tedy o kávové kultuře a kavárnách tady v Olomouci myslíte?

Kristýna Smudová: Myslím si, že kávová kultura se tu začala probouzet až s příchodem Kafe Kodó před pěti lety, kde jsem vlastně také s kávou začínala. První rok jsem neustále všem vysvětlovala, proč je to espresso a ne piccolo, proč je malé a má takové parametry. Tuhle básničku jsme opakovali pořád dokola a lidi se na kávu naučili chodit, ale pak jsme si s Terezkou řekly, že se chceme posunout dál. Za poslední dva roky, kdy jsme psaly projekt na Naše Café, tady vzniklo asi 17 kaváren, ale jen dvě nebo tři se snaží o kvalitní přípravu. Při otevírání jsme se setkaly s názory, proč otevíráme další kavárnu, že jich je už dost, ale od začátku jsme se tu vůbec nezastavily. Spíš každý den řešíme, co budeme druhý den prodávat a po večerech pečeme koláče na další den, protože se vše prodalo. Lidi to tu vyhledávají, dávají si alternativy a jsou ochotni si připlatit.

Dle webových stránek kavárny máte v plánu uspořádat i nějaké přednášky, degustace, workshopy a podobně. Na co konkrétně se můžeme těšit?

Kristýna Smudová: Určitě bych chtěla s přednáškami začít úplně od začátku, tedy základními pojmy jako espresso, cappuccino, jejich správné parametry. K tomu by byl i nějaký workshop. Pak mám v plánu někdy na jaře uspořádat etiopský kávový obřad, protože pan Šterc byl v Etiopii a říkal, že mě to naučí.

Tereza Tothová: Spolu s degustací bychom chtěli podpořit projekt Kedjom Keku. Proběhne sbírka hraček pro děti v Kamerunu, promítání dokumentu Muž, který sází stromy a zároveň s tím uspořádáme degustaci afrických káv. Nejspíš Keňu a Etiopii připravené alternativními přípravami, které si v Olomouci zaslouží větší popularitu. Nejlepší by bylo sehnat kávu z Kamerunu, ale bohužel se málo vyváží. Určitě máme v plánu i cuppingy, které se tady vůbec nekonají, a ještě letos stihneme minimálně dvě školení Latte Artu pro veřejnost. Aktuálně se připravuji na pražskou soutěž v přípravě kávy v aeropressu a za skvělý výstup považuji nadšení kolegů, kdy dva z nich se rozhodli jet se mnou a soutěžit.

V kavárně nabízíte směs z pražírny Kodó. Co v ní najdeme?

Kristýna Smudová: Tuto směs jsem vytvořila já, je to vlastně moje úplně první směs, kterou si dokonce sama v Kodó pražím. Nejdu tolik tmavou cestou, ale určitě tmavěji než praží třeba doubleshot nebo La Bohème. Základem je káva Brazílie Bella Giana, která je taková plná, ne příliš do hořka. Doplnila jsem ji Salvadorem v bio kvalitě, v němž se odráží zemitost, spíše štiplavá hořkost. A protože jdu italskou cestou kávy 80% arabiky a 20% robusty, doladila jsem svou směs indickou robustou. Máme tu celkem tři mlýnky a o dva se stará Terezka.

Tereza Tothová: Na ostatních mlýncích se nám zatím vystřídal doubleshot, La Bohème a britská pražírna Has Bean Coffee. Aktuálně nabízíme podzimní směs „Celebration“ od La Bohème a z doubleshotu kávu Kenya Karagoto.

Dotace na provoz máte na dobu dvou let, co nastane potom?

Kristýna Smudová: Nemáme udržitelnost, proto za dva roky můžeme klidně skončit. Naším cílem je ale stabilizovat se natolik, abychom se udrželi i potom a dokázali nabídnout alespoň jedno místo pomocníka na směně pro P-centrum. Po skoro měsíci provozu máme skvělé tržby, ale bez dotací bychom se stále neudrželi.

Jak jste zatím s kavárnou a jejími zaměstnanci spokojená?

Kristýna Smudová: Říkáme si tady na rovinu, co se nám nelíbí, jak spolu komunikovat. Takhle to na jiných pracovištích nechodí. Mně se tady líbí, že jsme spíše rodina, ale kolegové nás respektují jako vedoucí směny. Je to psané i v projektu, že přístup a vedení kavárny má být demokratické. Naším cílem je ze zaměstnanců udělat baristy, ale pokud bude z jejich strany zájem, můžeme je naučit i provoz kavárny, například inventury a objednávání surovin. Kavárna je o lidech a přiznám se, že jsme se bály, jaké tady budeme mít lidi. Nakonec jsou opravdu skvělí a šikovní.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho spokojených zákazníků!
 

Autor: Věra Judasová, Kávové listy

image-1412023341.20887.jpg
image-1412023341.50594.jpg
image-1412023341.76539.jpg
image-1412023341.99325.jpg
image-1412023342.19567.jpg
image-1412023342.33560.jpg
image-1412023343.07384.jpg
image-1412023343.60588.jpg
image-1412023344.12995.jpg



Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Den kávy ve Zlíně už tento víkend!

Třetí ročník Dne kávy se uskuteční v rámci KávaFestu v sobotu 20. října v prostorách kongresového centra Zlín. Velký svátek milovníků kávy se letos pochlubí novými prostory i množstvím kávových zážitků.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku