Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Prague Coffee Festival 2013:
Káva tekla proudem

Zlatým hřebem druhého ročníku Prague Coffee Festivalu byla v sobotu 5. října 2013 akce na Novoměstské radnici, odkud se do blízkého okolí linula po celý den vůně kávy. Pro návštěvníky byl připraven cupping, přednášky, ukázky a k tomu všemu prezentace nejrůznějších kaváren. Výběr byl opravdu široký a o zábavu po celý den postaráno, stačilo si vybrat.

Kromě toho, že dobré kávy bylo všude dostatek, vládla po celý den pozitivní přátelská nálada. Na nádvoří se konala ukázka voňavého etiopského kávového obřadu a komentovaná prezentace pražení kávy. I přesto, že je pražič Michal Praslička z mamacoffee dle svých slov introvert, při ukázce nás určitě nenudil. Ba dokonce mě navnadil si pražení třeba někdy vyzkoušet.

Uvnitř radnice probíhaly po celý den ochutnávky káv z nejrůznějších koutů světa připravené alternativními metodami. Výběr zahrnoval tradičně Kostariku, Kolumbii, Etiopii, Indonésii – Sumatru, ale také Keňu nebo Panamu. Skvělé bylo, že baristé připravovali kávu přímo před návštěvníky a komentovali, co a proč dělají. Každý tak měl možnost podívat se “pod pokličku” french pressu, aeropressu, dripu nebo džezvě. Pro mnohé to byla jistě inspirace, jak se snadno a bez velkých vstupních nákladů vymanit z instantní kávové kultury. Do práce si přece jen málokdo pořídí vlastní kávovar.

Nejvíce mne zaujala káva Colombia Marco Romero pražírny doubleshot připravená v dripu, která měla vůni oříšků a v chuti karamelové tóny. Podobně se mi vryla do paměti i Costa Rica Finca de Licho Yellow Honey z britské pražírny Has Bean, taktéž připravená v dripu s chutí medu a ovoce.

Kdo už byl kávou přepitý, měl možnost si jít poslechnout jednu z přednášek, mezi kterými byla témata jako např. Fairtrade, Direct trade nebo Kopi Luwak. Jako prezentující se představil i Arnoldo Picota z panamské farmy Rancho Gotta Coffee Estate, Boquete, který vyprávěl o začátcích pěstování kávy, o svých počátečních neúspěších ale i úspěších na zahraničních trzích.Účastníci mohli mezi sebou potkat také Františka Roháčka, Baristu roku 2013, nebo Petru Veselou na autogramiádě její Knihy o kávě.

Aby nebylo kávy málo, představily se i jednotlivé vybrané kavárny (mimo jiné Můj šálek kávy, Vypálené Koťátko, Café Bazaar, Kavárna Pod Lipami nebo Ema espresso bar). Každá byla něčím výjimečná. Ochutnat bylo možno také koláče různých chutí a barev, čokoládové pralinky nebo domácí ovocné šťávy.

Na další ročník se po letošní zkušenosti těším. Příště by ale stálo za to, aby Prague Coffee Festival probíhal v jiném termínu než brněnský Týden kávy. Mnozí by jistě rádi navštívili obě kávové akce…
 

Autor: Alena Bouchalová, externí redaktorka a provozovatelka e-shopu Hot Coffee
 

Víte o zajímavé kávové akci? Máte rádi kávu a chcete o ní psát? Napište nám na e-mail redakce@kavovelisty.cz.

image-1412023964.20331.jpg
image-1412023964.79494.jpg
image-1412023965.29155.jpg
image-1412023965.68185.jpg
image-1412023966.06527.jpg
image-1412023966.55689.jpg
image-1412023966.89908.jpg



Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

World Aeropress Championship
Známe vítěze i recepty

Letošní jméno vítěze World Aeropress Championship už je známé. Kdo se jím stal? A chcete si podle něj připravit Aeropess? Recept Filipa Kucharczyka i dalších dvou šampiónů na stupních vítězů najdete v článku.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku