Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Poznáváme kávový svět v Brně

Program v kavárnách na Týdnu kávy zahrnoval nejen cuppingy a informace o přípravě káv, ale také možnost poznat kavárny z jiného úhlu pohledu. Naše redakce se zúčastnila přednášky o architektuře brněnských kaváren a nahlédla do pražírny Penerini.

 

Lásku ke kávě a zálibu v architektuře mohli návštěvníci Týdne kávy propojit na přednášce v kavárně Kult. Architekti z ateliéru Bonbon nás pomocí powerpointové prezentace obohatili svým pohledem na brněnské kavárny. „Každá kavárna má 3P – prostředí, personál a produkty. Když fungují dobře všechny tři položky, kavárna je skvělá. Když jedna z nich není dobrá, může vše ostatní přebít,“ přednášela architektka Lea Mačudová.

 

V malém přednáškovém sále jsme zhlédli rozdíly mezi současnými kavárnami a kavárnami z minulosti, především z období komunismu. „Produkty a personál byly v porevolučním Brně tragédie,“ ukazuje nám Lea Mačudová. Architekti Lea a Michal Mačudovi sice v Brně kavárnu ještě nenavrhovali, ale i přesto si myslí, že jejich architektura je na dobré úrovni. „Brněnské kavárny jsou silnější v porovnání s ostatními městy. Myslím si, že každá kavárna, která v dnešní době vzniká, už musí mít nějaký koncept a líbí se mi, že se jejich úroveň zvýšila,“ tvrdí Michal Mačuda. 

 

V pražírně

Pražírnu si mohli zájemci prohlédnout po celý den ve čtvrtek. „Penerini je brněnská rodinná pražírna, její název vznikl složením počátečních jmen naší rodiny. S Itálií to nemá nic společného,“ vysvětluje pražička Nikola Kněžáčková. V pražící místnosti jsme kromě elektrické pražírny, která je poháněná horkým vzduchem, také viděli pytle se zelenou kávou z různých zemí po světě. Dozvěděli jsme se, co vše pražení kávy obnáší, jak by dobře upražená káva měla vypadat a na závěr jsme se podívali na malou ukázku pražení v praxi. „Nečekala jsem, že pražení je tak zdlouhavý proces, ale už chápu cenu výběrové kávy. Kvalitní káva musí stát víc než obyčejná káva ze supermarketu. Prohlídka byla zajímavá,“ ohodnotila návštěvu pražírny Lucie Hroudová.

 

 

Autor: Lenka Látalová, Kávové listy.cz

 

 

Čtěte také:

Připravte si vlastní vafli v Kafecu

Jaká je práce baristů? Na Týdnu kávy jsme si to vyzkoušeli




Komentáře ke článku
Matěj Surový Odpovědět
Byl jsem tam! Skvělá akce.
Matěj Surový
Nevíte, jestli se bude Týden kávy opakovat i příští rok?
Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku