Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Poprvé na cuppingu:
Za srkání se nesmíte stydět

První myšlenkou, která mi proletěla hlavou při pohledu na úhledně srovnané mističky, sklenice s vodou a spoustu lžiček, bylo něco jako: „Co tady dělá kávový neznalec, jako jsem já? Rozeznám rozpustnou od turka, tím to končí“.

 

Místnost se plní kávovými nadšenci, kteří se pomalu řadí podél stěn místnosti. Jedna z organizátorek uzavírá dveře a tím nás odděluje od hluku přicházejícího ze zbytku festivalových prostor hotelu Continental. Všichni sledují Ondřeje Hajdíka z pražírny Nordbeans, jak mele vybrané vzorky kávy a poté pečlivě navážené množství vsypává do připravených misek. Místností se line silná vůně. Jako další krok kávu precizně zalévá, v papírových kelímcích vedle nechává vzorky čerstvě namleté kávy.

 

Liberecká pražírna představí celkem dvě espresso směsi a pět na filtrované kávy. Po přesně vyměřeném čase stahuje Ondřej Hajdík za pomoci dalších aktivních účastníků lžícemi kávovou krustu – cupping může začít.

 

 

DSC_2525-2

 

 

Držím se zpátky, radši pozoruji očividně zkušenější účastníky. Místnost naplňuje střídavě hlasité srkání a tlumený hovor. Po chvíli se také chopím lžíce. Začínám u kávy nazvané Horizont. Ta má být podle komentáře organizátora jemnější povahy a vhodná pro širší veřejnost. Nejdříve nasávám příjemně sladkou vůni namleté kávy. V chuti pak s potěšením nacházím čokoládové tóny, o kterých se zmiňuje letáček s popiskem. To je úspěch!

 

 

DSC_2528

 

Nadšeně se vrhám na druhý vzorek. Tentokrát je to La Laguna de Salvador. Letáček hlásá tóny cukrové třtiny, meruňky a grepu. Chuť kávy mě zaráží – nic z popisovaného necítím, káva je výrazně kyselá. Přesto mě chuť něčím fascinuje. Neumím ji popsat nijak jinak, než jako svěží. Žádnou podobnou kávu jsem nikdy neokusila a zanechává na mě silný dojem. Pokračuji kolem stolu, čeká mě ještě pět vzorků. Keňská káva Mutwewathi AB oslovuje spíše svou sladkou vůní než chutí. Začíná na mě být intenzita chutí moc? Na lžičku nabírám trochu z další kávy, tentokrát je to La Colmena. Tento honduraský Cup of Excellence výrazně vystupuje z řady překvapivě silným podtónem švestky.

 

DSC_2532

 

 

Tím pro mě ovšem příjemná část končí. Nemůžu si pomoct, zbytek vzorků se mi slévá do jedné hořkosti a kyselosti. A to už se opravdu snažím srkat, ostych mi bohužel přece jen brání. Začínám se v intenzivních chutích ztrácet a krk se mi lehce svírá. „Hlavně, ať to na mě není poznat,“ říkám si a snažím se zachovat vážnou tvář. Ano, na netrénované chuťové buňky toho zřejmě dost bylo.

 

Přesto neodolám a po poctivém dokončení celého kolečka se vracím ke kávě La Laguna de Salvador. Utvrzuji se ve svém názoru, tahle káva je mi jednoduše sympatická. Jasný vítěz, to snad poznal každý!

 

DSC_2533

 

Ondřej Hajdík mi tuto představu ale lehce rozbíjí: „Hodně chutnala Etiopie – Yirgacheffe, která je vážně krásně čistý šálek kávy. A hodně chutnala také La Colmena.“ Utěšuje mě fakt, že jsem si zvláštnosti La Colmeny doopravdy všimnula.

 

A rady na závěr? „Lajk na cuppingu by měl určitě sledovat ostatní a poslouchat toho, kdo cupping uvádí, aby se o kávách něco dozvěděl,“ říká Ondřej Hajdík. Pro správné vychutnání káv je podle něj rovněž důležité namáčet lžíci do horké vody a nezapomínat na čich. Hlavní je ale srkat. Správnou technikou lze dosáhnout plného rozvinutí chutí a plného vychutnání všeho, co může káva nabídnout.

 

 

 

Autor: Markéta Sulková, Kávové listy.cz 

 

Čtěte také

Jaká je práce baristů? Na Týdnu kávy jsme si to vyzkoušeli 




Komentáře ke článku
Charlespem Odpovědět
wh0cd395178 <a href=http://effexor.work/>effexor</a> <a href=http://clomid.reisen/>how to purchase clomid</a> <a href=http://effexor.directory/>effexor</a> <a href=http://tamoxifen.reisen/>tamoxifen</a> <a href=http://yasmin.world/>yasmin</a> <a href=http://parlodel.reisen/>parlodel</a> <a href=http://albuterol.live/>albuterol hfa</a>
Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku