Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Petra Veselá, Michal Křižka nebo Pavel Malena?
To je přednáškový den na Týdnu kávy

Čtvrtý ročník Týdne kávy přináší mnoho novinek. Jednou z nich je i speciální přednáškový den, který na jedno místo koncentruje různorodé odborníky na kávová témata. Přednášky se odehrají v Main Coffee Pointu na Zelném trhu 14 ve čtvrtek 2. 10. 2014.

 A jaká zajímavá témata se v městské tržnici budou rozebírat?

Den plný přednášek otevře v 10:00 zkušená baristka Petra Davies Veselá tématem Káva a voda. Mluvit bude hlavně o rozdílech mezi vodou kohoutkovou, balenou a minerální ve vztahu k pití kávy. Petra vám vysvětlí, jakou vodu je nejlepší ke kávě pít a proč. Součástí přednášky bude i testování vody.

V 11:00 si vezme slovo barista a odborník na kávu Michal Křižka. Nejprve vás provede cestou kávy z etiopských a kolumbijských plantáží až do evropského šálku. Co všechno kávová zrna musí absolvovat a jak se vlastně žije farmářům, kteří je pěstují? Michal vám zodpoví všechny všetečné otázky. Pokud stále tápete v kávové terminologii, není nic jednoduššího, než se od 12:00 nechat Michalem Křižkou zasvětit do jejích tajů.  

Ve 13:15 se za pomyslný řečnický pult postaví majitel brněnské pražírny Pavel Malena, který s lehkostí sobě vlastní pohovoří o vztahu kvality a ceny kávových zrn. Taky už vás napadlo, jak je možné, že espresso stojí ve všech kavárnách podobně, ať už se jedná o jakkoliv kvalitní kávu? Jak je to možné a mělo by to tak být? Pavel do této problematiky vnese světlo. 

Ve 14:00 se z úst nejpovolanějších dozvíte informace ze světa sociálního podnikání. Přednášku povedou provozovatelé Kavárny u Žambocha, která zaměstnává číšníky se sluchovým postižením. S jakými problémy se potýkají při provozu kavárny a jak to všechno může fungovat? Na vaše otázky dostanete konkrétní odpovědi podpořené příklady z praxe. Kdo bude mít chuť, může absolvovat i krátkou lekci znakového jazyka.

Pokud jste si vždycky přáli vypěstovat si vlastní kávová zrna, vězte, že to není nemožné. Jak na pěstování kávovníku ve vašem obýváku vám od 15:00 poradí odborník Jan Urbánek.

Káva a kávový svět je velkolepé téma a jako takové má i svou bohatou historii. Patricie Ebelová a Petr Holata vás od 16:00 zasvětí do historie kávové kultury s přihlédnutím zejména k prvorepublikovému období. Liší se současná kávová kultura přípravy a konzumace kávy nebo najdeme nějaké paralely? Odpovědi podpoří bohatá obrazová prezentace. 

Pokud vám není jedno, za jakých podmínek byla vypěstovaná káva, kterou právě pijete, padne vám do noty téma Fair trade na vlastní oči. Od 17:00 o něm pohovoří expert na kampaně z organizace Na Zemi Stanislav Komínek. Mimo jiné vám na příbězích konkrétních lidí ukáže, jak fair trade funguje a že má smysl.

V 18:00 představí Dana Seidem unikátní projekt pěstování kávy ve zastínění okolních stromů. Že nevíte, oč se jedná? Nebojte se, Dana, která má osobní zkušenosti s životem v Etiopii, vám vše vysvětlí. Kvůli umělému vytváření plantáží totiž přichází o domov rozmanitá fauna i flóra. Řešením je projekt Bird Friendly, díky kterému má i ptactvo z našich končin kde přezimovat.

V 19:00 bude přednáškový sál patřit Jiřímu Klestilovi, který se podívá na zoubek cestování výběrové kávy z pohledu  Monty Pythona.

Přednáškový den vyvrcholí ve 20:00 příspěvkem speciálního hosta Týdne kávy, kterým je Kolumbijec Gonzalo Enrique Mancilla Díaz. Promluví o historii, produkci a spotřebě kávy ve své zemi, ale nezůstane pouze u slov. Přiveze s sebou několik zajímavých ochutnávek, které bude připravovat přímo na místě.

Nenechte si ujít den nabitý přednáškami na jedinečná témata a s exkluzivními hosty a zajistěte si svá místa včas! Rezervace zde.

 

Autor: Lenka Pečivová, Kávové Listy.cz

 




Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku