Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Pěstování kávy v USA?
Jižní Kalifornie je průkopníkem

Káva se tradičně pěstuje v rovníkových oblastech. Brazílie, Etiopie nebo Indonésie mají pro kávovník ideální podmínky. Nejsou tedy kávové plantáže v jižní Kalifornii jen vtip?

Zdá se, že nejsou. Pěstovat kávu v subtropickém podnebí jižní Kalifornie určitě není snadné. Ale Jay Ruskey z farmy Good Land Organics ve městě Goleta dokazuje, že je to možné. Jay měl zkušenosti s pěstováním exotického ovoce ještě před pokusy s kávovníky.

Na jeho farmě se daří exotickému ovoci z Latinské Ameriky (čirimoja, pitaya), z Asie (goji berries) i z Austrálie (finger limes). Kávovníky vysadil jako kamarády už existujícím stromům avokáda. Protože rostliny mají podobné nároky, daří se jim v takové společnosti velmi dobře.

Jay%20Ruskey%20na%20sv%C3%BDch%20plant%C3%A1%C5%BE%C3%ADch%20v%20Kalifornii

Jay Ruskey na své plantáži v jižní Kalifornii. Zdroj: Good Land Orgnics

Více než 15 druhů arabiky

Jay Ruskey pěstuje více než 15 odrůd arabiky. Mezi nimi například Geisha, Típica, Mundo Novo nebo Caturra. Na farmě se pracuje podle zásad ekologického zemědělství, takže všechna káva je v bio kvalitě. A jaká je chuť kávy z Kalifornie? Sladká, květinová i ovocná, podle jednotlivých odrůd.

Farma prodává také kávovníky

Z farmy si můžete kávovník odnést i domů. Zdroj: Good Land Orgnics

V září roku 2014 si na farmu Good Land Organics pozvali experty z Boot Coffee, držitele certifikátu Q grader (certifikát pro profesionální hodnotitele káv s mezinárodní platností SCAA). Výsledky slepého cuppingu byly pro Joye a jeho spolupracovníky více než přívětivé. Z dvanácti vzorků jich deset dosáhlo bodového hodnocení nad 84 bodů a dva z nich dokonce 88 a 88,5 bodů. Podle hodnocení profesionálů mají tedy na farmě GLO výběrovou kávu (Specialty Coffee).

Kávovník plný zralých třešní

Jeden z kávovníků arabiky obsypaný zralými třešněmi. Zdroj: Good Land Orgnics

Průkopníci ve výzkumu

Jay od začátku spolupracuje s Kalifornskou univerzitou a jeho kávová plantáž tak zároveň slouží k nejrůznějším výzkumům. Jedním z nejrozsáhlejších byl v poslední době výzkum genomu Coffea Arabica. Odhalení genomu nejznámějšího kávovníku by mohlo vést k novým, vysoce kvalitním a přizpůsobivým rostlinám odrůdy arabika.

Zpracování kávy na farmě v Kalifornii

Jay Ruskey zpracovává svou kávu ručně. Zdroj: Good Land Orgnics

“Nová genomová sekvence pro rostlinu Coffea arabica obsahuje informace, které jsou zásadní pro vývoj vysoce kvalitních kávovníků odolných proti nákazám, které se přizpůsobí klimatickým změnám. Ty jsou očekávanou hrozbou pro celosvětovou produkci kávy v následujících 30ti letech.“ řekl Juan Medrano, výzkumník z UC Davis. (převzato z Daily Coffee News

Zpracování kávy na farmě v Kalifornii - sušení

Káva se suší přirozeně, na tzv. afrických postelích. Zdroj: Good Land Orgnics

My zase doufáme, že pomocí podobných projektů se opravdu podaří zajistit dostatečný přísun „černého zlata“ i v příštích letech. Co bychom si bez svého šálku počali?

Za redakci Kávových listů Tereza Prejdová

Zdroje: dailycoffeenews.com, Good Land Organics, slate.com, Garden Collage

Čtěte také:

Arabika: Jaké odrůdy se nejčastěji pěstují?  

Cesta kávy z plantáže až do šálku

Nápoj z květů kávovníku




Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku