Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Fairfield, United States

Nejlepší barista Týdne kávy 2016:
Vítězem jsem poprvé a naposled

Po napínavém souboji v baristické soutěži Týdne kávy se na pomyslný stupeň vítězů postavil David Červinka. I když je vítězství pro baristu z Local Barber Shopu premiérou, další soutěže se nezúčastní. Budoucnost si představuje jinak.

 

Šestý ročník Týdne kávy odstartoval 1. října v hotelu Continental. První den byl ve znamení vůně kávy, přednášek a cuppingů. Ale ne vždy musí káva figurovat v hlavní roli. „Pro mě je kavárna především o lidech, nechodím tam jen kvůli dobré kávě,“ tvrdí David Červinka.

 

 

Vítězství v soutěži baristů Týdne kávy pro mnohé představuje příležitost ukázat své umění všem profesionálům i laikům v kávovém světě. Co znamená tento titul pro vás?

Titul nikdy nepatří jen jednomu člověku. Na pódiu jsem sice stál sám, ale i v mém případě patří vítězství celému týmu, minimálně Honzovi a Michalovi z Rebealbeanu. Vážím si toho, že mám vedle sebe skvělé lidi, kteří mi radí, pomáhají a dávají to nejlepší ze sebe. Vše je o zázemí. Vítězství pro mě také znamená odměnu za měsíc tvrdé práce.

 

Zúčastnil jste se i v minulosti baristických soutěží?

Ano, na Týdnu kávy jsem připravoval nápoje i minulý rok. Na soutěži jsem letos vystoupil podruhé.

 

Měl jste deset silných konkurentů. Jaký je váš recept na vítězství?

Je důležité zvolit takovou kávu a pražírnu, která vám sedne. Musí vás očarovat a zároveň musíte přemýšlet o tom, co pro vás znamená práce baristy. Když se kávě věnujete každý den, vznikne příběh. A v soutěži jej musíte vměstnat do patnácti minut a vše tomu podřídit. 

 

Mluvíte o důležitosti výběru kávy. Jakou kávu jste zvolil?

Vybral jsem Ethiopii od Rebelbeanu. 

 

Prozradíte našim čtenářům, jak jste připravoval nápoj dle vlastního výběru?

Příprava signature drinku je taktéž doprovázená neuvěřitelným příběhem. Hlavní roli hraje malá kytička s kávovými květy a plody. Ty se sbírají, zpracovávají, opečovávají, transportují, praží, distribuují a až pak se připravují. Touto cestou byl výběr drinku inspirovaný. Setkal jsem se s kávovými květy a řekl jsem si, že je musím použít. Využil jsem i kávové třešně a na závěr je smíchal s filtrovanou kávou, která byla základem nápoje.

 

Jste jedním z mála soutěžících, kdo stihl připravit kávu ve vymezeném časovém rozmezí. Jak se vám to povedlo?

Soutěží jsem si prošel minulý rok a vím, že je těžké se do limitu vlézt. Čas pro mě představoval jeden velký vykřičník, na který jsem se zaměřil.

 

Soutěž zasáhly technické problémy. Myslíte, že ovlivnily výkony soupeřů?

Ano. Nechápu, proč se měnily věci, které jsou zažité a funkční. Všichni vycházeli z minulého roku a počítali s tím, co bylo. Přišli jsme na trénink a měli jsme tam čtrnáctigramové sítka a nízké kávovary… Málokdo s nimi pracuje. Bylo to spíše na škodu.

 

Uvažujete do budoucna o dalších soutěžích, například o Baristovi roku?

Ne, tahle soutěž byla moje poslední. Svoji kariéru chci vést jiným směrem. Studuji psychologii a chci se jí věnovat.

 

Jaké vlastnosti by měl mít dobrý barista?

V dnešní době je zanedbávaná lidskost. Barista by měl být schopen lidem porozumět a snažit se jim nabídnout šálek kávy, který není skvělý jen z jeho hlediska, ale který zaujme i samotného zákazníka.

 

Myslíte si, že lidé chodí do kavárny s větší znalostí kávy než tomu bylo dříve?

Záleží, kdo do kavárny přijde. Je jedno, jestli zákazník kávě rozumí nebo ne, to je práce baristy. I když do kavárny, kde káva stojí padesát korun, přijdou dvě starší dámy, musí odcházet naprosto spokojené. Ale když se vrátím k původní otázce, tak ano, myslím si, že povědomí o výběrové kávě je v populaci stále větší a větší.

 

Jaká je vaše oblíbená káva a máte nějaké tipy, kam zajít na dobrou kávu?

Nejraději mám filtr na led, možná i proto byl základem mého signature drinku. Káva je pro mě o lidech, nechodím do kavárny jen kvůli dobré kávě. Ale na dobrou kávu zajděte k nám. Anebo třeba do kavárny Morgal.

 

A poslední otázka na závěr. Co se vám vybaví, když se řekne káva? 

Požitek. Nic víc a nic míň.

 

 

Autor: Lenka Látalová, Kávové listy.cz

 

 

Čtěte také

Vítězem baristické soutěže se stal...

 




Komentáře ke článku
Kristína Malina Odpovědět
Moc jsme v druhé řadě drželi pěsti :-)
Michal Kopřiva Odpovědět
Chtělo by to trošku pokory, chlapče..
Marek Odpovědět
Co jsou to nízké kávovary? Proč se s nimi špatně pracuje? Na soutěži jsem se byl podívat a zdáli se mi, že jsou velké. Chci si pořizovat kávovar, tak rady ocením. Děkuji.
Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Den kávy ve Zlíně už tento víkend!

Třetí ročník Dne kávy se uskuteční v rámci KávaFestu v sobotu 20. října v prostorách kongresového centra Zlín. Velký svátek milovníků kávy se letos pochlubí novými prostory i množstvím kávových zážitků.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku