Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Na kávu ve Zlíně
do Kavárny v kostce!

Na kávu ve Zlíně do Kavárny v kostce.

V předchozích letech jsme to ve Zlíně s hledáním dobré kavárny neměli zrovna jednoduché. Od podzimu loňského roku se však situace změnila. V říjnu 2013 se zde otevřela Kavárna v kostce, místo, kde kávě opravdu rozumí.

Kavárnu nebudete dlouho hledat. Nachází se v samotném centru Zlína v ulici Soudní. V letních dnech je zde pro hosty připravená zahrádka s kouzelným výhledem na zámecký park. Osobně ráda vyhledávám tato klidná a romantická místa, kde má člověk chvilku jen pro sebe a svou oblíbenou knížku.

Co najdete na mlýnku?

“Dobrá káva musí být vždy čerstvá.” praví na webu kavárny majitelka Zuzana Lutnerová. S tím samozřejmě souvisí celá řada dalších aspektů jako je správná hrubost mletí, samotná příprava a následný servis. A co můžete tedy v kavárně ochutnat?

Mlýnky zde mají rovnou dva. Kávová zrna kavárna odebírá primárně z londýnské pražírny Union Hand Roasted a druhým dodavatelem je místní pražírna Coffeespot z Kudlovic, která si zakládá na pečlivé kontrole celého procesu od hledání dodavatelů až po pražení. Rozhodně stojí za to jejich kávu ochutnat.

Na mlýnku však mívají také kávu z produkce pražírny Has Bean, La Boheme či Doubleshot.

V době, kdy kavárna začínala, jste si chutě výběrové kávy mohli vychutnat nejen na espressu, ale také na filtru. Kavárna nabízela dvě varianty – Chemex a Aeropress. Záměrně říkám nabízela, jelikož momentálně již variantu filtr v kávové nabídce nenajdete. Což je z mého pohledu určitě škoda.

Ve filtrované kávě člověk totiž objeví celou škálu chutí, které v espressu nevyniknou. Zatímco na začátku vnímáte pouze samotnou teplotu kávy a hořké tóny, v průběhu pití začnou vynikat jednotlivé chutě. Acidita, viskozita a sladkost. A konec šálku? V tom objevíte celý potencionál výběrové kávy. Třeba se nás nadšenců filtrů najde víc a najdeme je znovu v nabídce.

14030364248692

Je libo pralinku?

Kavárna v Kostce však vyniká ještě v dalším odvětví. V čokoládě. Belgické pralinky, domácí lámaná čokoláda, čokoladové tabulky a tři druhy horké čokolády. To vše s nejrůznějšími příchutěmi v klasických i méně tradičních tvarech.

Základem je vždy kvalitní čokoláda s co nevyšším podílem kakaa. Dále záleží už jen na vaších chutích … Je libo pralinku s malinami, cappuccinem či chilli? Nebo dáte přednost tabulce čokolády s čerstvým ovocem či kapkou alkoholu?

Troufám si říci, že něco takového Zlínu opravdu chybělo. Výběrová káva, domácí zákusky a milý personál. Kavárna v kostce je zkrátka místem, kam se budete rádi vracet.

Autor: Lucie Marková, Kávové listy

Úvodní foto: Juraj H

 

image-1412024945.08585.jpg
image-1412024945.72755.jpg
image-1412024946.09698.jpg
image-1412024946.65428.jpg



Komentáře ke článku
Pavlina Stejmaslová Odpovědět
Tato kavárna klame zákazníky neboť kritiku špatnou majitelka nechává smazat ,takže zas tak skvělá není když lže.Nenechte se obelhat ,když tam přijdu tak obsluha je velice dotěrná,až nechutně.
Pavel Veselý Odpovědět
Již delší dobu chodím do této kavárny .Neví čím to je ale dříve mne káva chutnala mnohem víc.A taky mne zarazilo jak často se mění personál připadá mne že Ti co tu práci vykonávají nemají vztah k této práci.To něco svědčí. Ke to škoda chodil jsem tam rád,ale kamarádům a známým bych Vás za dobrou nedoporučil. je tam cítit nějaké napětí a to se určitě odráží i na kvalitě.
Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku