Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Mezinárodní den kávy skončil vítězstvím

Vůně kávových zrn se line brněnským hotelem Continental. Lidé ochutnávají kávu ze svých oblíbených i zatím neznámých pražíren, poslouchají přednášky a sledují soutěž baristů. „Kdo to asi letos vyhraje,“ ptají se. Odpověď se dozví po osmé hodině večer. „Vítězem se stává…,“ napíná nás koordinátorka festivalu po prvním dnu Týdne kávy.

 

Ke Kounicově ulici, kde hotel stojí, se sjíždí milovníci kávy ze všech koutů republiky. V Brně se totiž Mezinárodní den kávy neslaví pouze 1. října, ale rovnou celý týden. Přes víkend se konaly soutěže, přednášky i cuppingy v hotelu Continental, přes týden pak program pokračoval v jednotlivých kavárnách. Začátek soutěže baristů Týdne kávy doprovázelo menší zpoždění, ale nevypadalo, že by to někomu vadilo. Návštěvníci nedočkavě odpočítávají minuty, káva je však lék na všechno, i na zapomnění na pár minut čekání.

 

„Byli jsme limitování tím, že jsme měli poskytnutý prostor od hotelu, kde se konají snídaně. Nemohli jsme lidem ubytovaným v hotelu říct, aby úderem desáté hodiny byli pryč,“ vysvětluje zpoždění koordinátorka soutěže Kája Matoušková. O osudu soutěžících rozhodují čtyři porotci. Z jedenácti statečných vyberou pouze toho nejlepšího. Nejen organizátoři, ale především soutěžící bojují s časem. „Přijde mi, že čas zaskočil mnoho baristů. Když jsem koukal na jiné soutěže, soutěžící většinou časový limit dodrželi,“ všiml si návštěvník akce Jiří Nálepa.

 

Porotci posuzují soutěžící podle pravidel Baristy roku. Každý soutěžící měl za úkol předvést čtyři espressa, čtyři cappuccina a čtyřikrát připravit i volný kávový drink na bázi filtrované kávy. „Za to, že se soutěžící nevlezli do limitu patnácti minut, může stres. Na přípravu mají jednoduché drinky, cappuccina i espressa se dají stihnout v relativně krátkém čase. Nervozita je největším strašákem,“ okomentoval porotce Marek Knopp práci s časem baristů. Porotci kromě kávy také hodnotí čistotu pracoviště a profesionální dojem baristy včetně způsobu prezentace.

  

Na soutěži se vyskytly drobné technické potíže. Baristé se s tím však poprali ukázkově. „Recepturu espressa jsem musel doladit až v přípravném čase, ale šlo to hladce, takže jsem spokojený. Soutěž pro mě byla novou zkušeností, všem bych ji doporučil,“ říká barista Michal Úlehla z kavárny Kafec.

 

Po každém baristickém výkonu následuje přestávka. Porotci získají chvilku na obnovení chuťových buněk, diváci se naopak mohou jít občerstvit. Degustují, účastní se cuppingů, zastavují se u stánků pražíren a nechávají si doporučit kávu dle chuti. Den utíká a čím dál více baristů opouští nervozita, svůj soutěžní výkon už mají za sebou. „Soutěž jsem si užil. Pokusil jsem se představit vše, co vím, a připravit kávu tak, jak nejlépe umím," uvedl soutěžící Peter Pavlis. Blíží se osmá hodina večerní a soutěžící i my, diváci, čekáme na vyhlášení výsledků.

 

A je to tu. Po dlouhém dni nastává chvíle, na kterou se všichni těšili. Vyhlášení vítězů. Atmosféra by se dala krájet, nervozita stoupá, konkurence byla obrovská. Bronzovou medaili si zasloužila Kristina Kellnerová z Kofi kofi, stříbrnou medaili získává Michal Úlehla z Kafecu. „A vítězem se stává... David Červinka z Local Barber Shopu," slavnostně prohlásila koordinátorka festivalu Kateřina Eichlerová.

 

 

Autor: Lenka Látalová, Kávové listy.cz

 

Čtěte také:

Nejlepší barista Týdne kávy 2016: Vítězem jsem poprvé a naposled

Filtrační soutěž má svého vítěze

Jaká je práce baristů? Na Týdnu kávy jsme si to vyzkoušeli




Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku