Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Matt Chitharanjan hodnotí Týden kávy 2016

Týden kávy 2016 skončil a Matt Chitharanjan, letošní zahraniční host z Indie, už je zpátky u pražičky ve své pražírně Blue Tokai v Novém Dillí. Jak hodnotí těch pár dnů strávených v České republice? "...bylo velice inspirující vidět růst a spolupráci kávové komunity v České republice."

 

Potkali jsme letos řadu zajímavých lidí a viděli zajímavé věci. Co pro tebe bylo asi nejlepší?

My sami jsme především pražírna, a proto bylo naprosto fantastické potkat se s řadou pražičů v České republice. Bylo obzvlášť super mít možnost navštívit některé pražírny a podívat se, jak lidé praží. Takže moc děkuji Fifty Beans, Doubleshot, Coffeesource, Ikona, Penerini a Gill's za to, že mě nechali prohlédnout si jejich zázemí a také organizátorům, kteří to všechno zařídili.

 

Co sis užil nejvíc z „mimokávových“ věcí?

Jednoznačně jídlo! Miluju guláš a knedlíky a měl jsem taky několik super burgerů.

 

Jak se ti líbily víkendové Trhy kávy?

Opravdu jsem si užíval toho nadšení, které bylo z účastníků Trhů kávy cítit. Bylo vidět, že stánkaři měli opravdový zájem o to, abyste si vyzkoušeli jejich kávu. Taky jsem si užíval, že tam nebylo zase příliš mnoho lidí, ani stánkařů, takže byl čas i prostor u každého se zastavit a promluvit si o nabízených kávách.

 

Jaká byla nejčastější otázka, kterou ti lidé pokládali?

Nejčastěji se mě lidé ptali na to, jestli bychom nechtěli prodávat zelenou kávu. Rozhodně bylo povzbudivé vidět, jaký je o indickou kávu zájem.

 

Přinesla ti akce nějaké nové poznatky? 

Mám pocit, že pokud se nic nenaučíte v takovémto prostředí, kde máte možnost interakce s tolika lidmi z kávového průmyslu, něco je špatně. Přijel jsem z Indie, kde je kultura výběrové kávy stále ještě mnoho let za tou v České republice. Bylo to pro mě dobrým srovnáním, mohl jsem si poměřit, kde se s kávovým průmyslem nacházíme teď, stejně jako vidět rozdílné cesty, kterými se můžeme vydat, abychom podpořili růst celého tohoto průmyslového odvětví. Byl jsem také překvapený tím, jak malá je různorodost mezi zeměmi, ze kterých se káva získává. Myslím si, že se tady určitě nabízí příležitost pro někoho z České republiky, aby dovážel z nových oblastí, jmenovitě z Asie.

 

Co bys udělal a kam by ses podíval, kdybys mohl zůstat déle?

Bohužel mám doma vlastní podnik a také rodinu, o kterou je třeba se postarat, takže jsem se už opravdu potřeboval vrátit. Kdybych mohl zůstat déle, hrozně rád bych strávil víc času v Praze. Taky bych se rád podíval, jestli je kávová kultura v sousedních městech jako Berlín nebo Vídeň jiná. A určitě bych se rád podíval mimo města a zašel si třeba na nějakou túru.

 

Co bylo pro tebe tím nejzajímavějším a nejpřekvapivějším?

Byl jsem velmi překvapen počtem a hustotou kaváren, které v Brně podávají dobrou kávu. V Dillí nebo Bombaji můžete kavárny, které se opravdu soustředí na kávu, spočítat na prstech obou rukou. Naopak v Brně vám stačí popojít pár metrů a narazíte na nové místo. Co se týče přímo kávy, nejzajímavějším šálkem pro mě byla káva ze Rwandy od Coffee Source. Měla takovou zvláštní charakteristiku, po kůži, až zvířecí. Byla pro mě naprosto unikátní, něco, co jsem nikdy předtím v kávě neochutnal. Jak to sepisuju, uvědomuju si, že to nezní moc lákavě, ale byla to opravdu velmi zajímavá káva.

 

Jak bys na závěr zhodnotil celou akci?

Moje vlastní zkušenost je taková, že indická kávová komunita je relativně izolovaná od zbytku světa. Takže pro mě osobně to byla úžasná příležitost spojit se s dalšími profesionály ze světa kávy a bylo velice inspirující vidět růst a spolupráci kávové komunity v České republice. Myslím si, že Týden kávy odvádí výbornou práci v posouvání tohoto ducha kupředu a doufám, že v budoucnu poroste a bude se dále rozvíjet.

 

Text: Tereza Prejdová, zahraniční zpravodajství Kávových Listů 

Foto: JoliFoto




Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku