Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Ledová káva bez ledu?
Jde to. Lucie ví, jak na to.

Je polovina července, léto v plném proudu a s ním stoupá i chuť na ledovou kávu. Zvláště v letním horkém odpoledni je krásně osvěžující vychutnat si tento božský kávový nápoj. Chcete vědět, jak si ledovou kávu připravit, aby si zachovala svou specifickou chuť a aroma? Máte rádi italské espresso nebo filtrovanou kávu z French pressu? Pak mám tipy právě pro Vás.

Nemyslete si, že studená nebo ledová káva je chuťový kompromis. Studená káva odhalí mnohá tajemství, která bývají skryta právě v horkosti nápoje. Pokud káva nechutná dobře jako studená, pak to není dobrá káva. Způsobů přípravy je mnoho. Základní ingredience jsou však stále stejné – káva a led. Tak pojďme na to:

Espresso jako základ

První tipem je tzv. shakerato, což je italský způsob přípravy. Italové si na léto vymysleli opravdu vybranou ledovou kávu bez jediné kostky ledu. Shakerato je vlastně espresso zchlazené v šejkru s několika ledovými kostkami, případně slazené špetkou cukrového sirupu. Tímto postupem kávu rychle zchladíte, přitom se zbavíte kostek ledu a zároveň vytvoříte lahodnou cremu. V Itálii tuto specialitu servírují v čirých sklenkách na stopce.

Pokud nechcete šejkrovat, jednoduše přelijte espresso přes několik kostek ledu. Horkost espressa postupně rozpustí kostky ledu a vytvoříte si tak ledové Americano.

Dalším italským nápojem je tzv. affogato. Za tímto vznešeným názvem se skrývá kombinace horkého espressa a kopečku vanilkové zmrzliny. Jednoduché a stylové.

Led a káva z French pressu

Při přípravě ve French pressu je horkost kávy větší. Abychom ji ochladili na potřebnou teplotu, je zapotřebí více ledu, to vám ale může způsobit přílišné zředění kávy. Abyste se tomu vyhnuli, můžete udělat následující:

Prvním způsobem je připravit si filtrovanou kávu dopředu a nechat ji vychladnout na pokojovou teplotu. Kdykoliv pak dostanete chuť na ledovou pochoutku, kávu jen přelijete do sklenice s ledem. Čerstvě filtrovanou kávu rychleji ochladíte v ledničce. K tomu je však ideální mít ji v uzavíratelné nádobě, protože káva snadno přebírá vůně a pachy jídel, která se v ledničce nacházejí. Druhá možnost je dopředu počítat s větším zředěním a připravit si proto kávu silnější.

Tipy navíc

Máte rádi kávu s mlékem? Pak vyzkoušejte následující tip: Pokud používáte kávu, která není ochlazená, nalijte na led nejprve mléko. V případě, že používáte již zchlazenou kávu (např. z ledničky), nalijte nejprve kávu, pak mléko. Tímto způsobem dojde k menšímu zředění a chuť kávy bude plnější.

Zajímavou metodou, jak se vyvarovat nevyhnutelnému ředění nápoje, je vyrobit si ledové kostky přímo z kávy. Kávové ledové kostky pomohou dotvořit výbornou ledovou kávu. Stačí mít doma obyčejnou formu na led a můžete tip bez váhání prověřit.
 

Jak již bylo řečeno, způsobů přípravy ledové kávy existuje opravdu mnoho. Věřím, že každý si najdete tu svou oblíbenou. Ale ať už zvolíte jakoukoukoliv metodu, vždy se vyplatí začít od kvalitní kávy a věnovat pozornost každému kroku přípravy.

French press s dobrým poměrem cena/výkon zakoupíte zde.

Máte i vy svůj oblíbený recept? Podělte se s námi a napište svůj tip do komentářů.

 

Autor: Lucie Štastná, externí redaktor a kávový nadšenec

 

 




Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku