Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Komár Kafé:
Zmeškaná šalina vás tady mrzet nemusí

Na první pohled nenápadné okýnko u zastávky Čertova rokle skrývá poctivou mini kavárničku Komár, která se letos zapojila do programu Týdne kávy. Zákazníci měli možnost navštívit okýnko zevnitř a připravit si vlastní espresso či filtrovanou kávu.

U filtrované kávy dává vlastník kavárničky Jan Komárek na výběr ze tří způsobů přípravy. Těmi jsou french press, V60 a aeropress. „Doporučuju aeropress, aby si člověk zkusil něco nového. Zatím se toho lidi často bojí, i když je to jednoduché jako facka,“ usmívá se pan Komárek. Volím tedy aeropress.

 

Kavárník mi dává do ruky sáček kávy od pražírny Penerini, konkrétně je to Papua New Guinea Moanti. „Penerini je pražírna, se kterou spolupracuji asi nejvíc. Pak ještě také s Rebelbean,“ dodává. Odvážím devatenáct gramů kávy, kterou mi pak po umístění ve vodě namočeného papírového filtru do aeropressu pomáhá pan Komárek namlít. Pomletou kávu nasypává do válce aeropressu. Během nahřívání vody na 93°C poznamenávám, že je prostor maličký a útulný. „No je to malinké, takové jednochlapové,“ směje se pan Komárek. Zalévám kávu horkou vodou a lehce směs promíchám dřevěným míchátkem. Posledním krokem je pak zasunutí pístu do trubice se zalitou kávou a pomalé tlačení na píst. Káva prokapává přes filtr do nádoby umístěné pod aeropressem. Pan Komárek mi pak nalévá kávu do šálku.

 

 

DSC_2716-2

 

Krásně vám to venku voní, když otevřete okýnko…

Bohužel já to cítím jenom ráno a pak, když mě na to zákazníci upozorní. Z toho mám vždycky radost, protože tohle já chci – přilákat lidi na vůni ať už buchet, nebo čerstvě pomletého kafe. To mám strašně rád.

 

Takže zákazníků přibývá?

Jo, musím říct, že přibývá. Jsem tady tři čtvrtě roku a ten začátek byl takový skokový, protože to bylo něco nového. Teď mi zůstali štamgasti a pomaličku se sbírají i noví zákazníci. Rozhodně se to zvedá.

 

Kávě se vlastně věnujete jak dlouho? 

Jsem dlouholetý nadšenec. Profesionálně od té doby, co jsem tady. Otvíral jsem 10. prosince 2015.

 

A co jste dělal předtím?

Strašně dlouho jsem dělal "velkou hubu" jako obchodník u různých společností. A to už mi přerostlo jednoho dne přes hlavu. Byla to taková ta klasická brutální změna, jako to má asi hodně lidí. Neměl jsem žádnou zkušenost ani s gastronomií, vůbec nic. Jenom nadšenec s potřebou životního skoku někam. Buď, anebo (smích). Zatím musím ťukat, že to funguje.

 

 

DSC_2732

 

Jakou kávu si u vás mohou zákazníci dát?

Teď akorát končím s Etiopií (Ethiopia Biftu Gudina, pozn.red.) a mám nově nachystanou Panamu taky od Rebelbean.

 

A Indie?

Ta Indie (India Bababudan A, pozn.red.) je teď dlouhodobě, protože se mi s ní hodně dobře pracuje. Alespoň pro mě ji má Penerini dobře udělanou. Mám to postavené taky tak, že Indie je snesitelná pro mainstream. Myslím pro lidi, kteří si ještě nezvykli na výběrovku, která je samozřejmě taková specifická, třeba ovocná. Takže byť je Indie taky výběrovka, je klidnější. To druhé kafe mám vždycky takové, aby řízlo do pusy a byl cítit rozdíl. Aby lidé nepili v uvozovkách to stejné kafe ve dvou provedeních.

 

Proč jste pro Komár Kafé zvolil  zrovna tohle místo?

Jsem z Lesné. A tehdy to byla taková ta životní křižovatka, už jsem byl opravdu nalomený. Šel jsem s rodinou na procházku tady po Lesné. O tom okýnku jsem samozřejmě věděl strašně dlouho, dříve se tady prodávaly šalinkarty, jako malý kluk jsem si tady kupoval jízdenky. Pak to bylo strašně dlouho zavřené, jenom nějaký sklad dopraváků. Vůbec mě dřív nenapadlo, že bych mohl něco takového udělat. Ale v té chvíli jsem si říkal, že je to asi ono. To bylo v neděli. V pondělí jsem se sbalil a jel jsem na dopravní podnik. Tam jsem si našel paní, která má na starosti pronájem prostor v rámci Dopravního podniku. Řekl jsem tam nějakou svou myšlenku a ona nebyla proti. Všechno se to samozřejmě musí udělat legálně, smlouvy a takové věci… Nehledě na to, že Dopravní podnik spadá samozřejmě pod Brno, tak se to muselo vysoutěžit ve veřejné soutěži. Všechno jsme to zvládli a pak už to začalo plynout.

 

Šel byste do něčeho většího, když se bude dařit?

Samozřejmě že člověk má nějakou vizi. Ale sám na sobě cítím, že začínám od té původní vize, kterou byla pochopitelně kavárna, lehce ustupovat. Spíš se dívám okolo. Kdybych se měl rozšiřovat, tak spíše jako Komárova okýnka. Kdyby byly po Brně dvě nebo tři, tak bych z toho měl radost.

 

 

DSC_2749

 

 

U klasických kaváren bude asi větší konkurence…

Asi jo. A za sebe se na to zatím necítím, že bych měl pod sebou kavárnu a více lidí. To je můj velký problém. Mám nějakou svou představu, jak věci dělat. A tím neříkám, že to dělám nejlíp, to ani náhodou. Všichni se vyvíjíme, vzděláváme a podobně. Ovšem moje předtava mě brzdí v případném otevření si něčeho nového. Prostě mám blbě zaryté, že já to dělám v uvozovkách nejlíp a ten každý druhý to dělá blbě (smích). Přitom spousta lidí umí přípravu kávy daleko líp než já. Ale já do toho prostě dávám sebe, dávám do toho srdíčko. I název podniku je Komár jako zkrácenina od Komárka.

 

Zapojíte se do Týdne kávy i příští rok?

Určitě rád, jestli budu fungovat. Pro mě je to letos novinka, premiéra, začátek. Když o tom takhle budu uvažovat, byť je strašně brzo, určitě dám zase možnost nahlídnout lidem dovnitř, ať už se tu staví nebo si něco připraví. Pak bych to chtěl případně rozšířit třeba i o nějaké speciální nápoje dalších pražíren.

 

 

Autor: Markéta Sulková, Kávové listy,cz 




Komentáře ke článku
StewartImigo Odpovědět
wh0cd386863 <a href=http://quibront.world/>quibron-t</a> <a href=http://buymirapex.reisen/>mirapex</a> <a href=http://styplon.world/>styplon</a> <a href=http://serevent.reisen/>serevent</a> <a href=http://dipyridamole.world/>dipyridamole</a> <a href=http://dramamine.world/>dramamine</a> <a href=http://tegretol.reisen/>tegretol</a> <a href=http://clozaril.world/>clozaril</a>
Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku