Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Kdo získá titul
Nejlepší baristé Týdne kávy 2013?

Třetí ročník kávového festivalu v Brně přinesl soutěž o Nejlepší baristy Týdne kávy 2013. Letos se organizátoři opravdu vyřádili s pravidly a přinesli divákům velmi nezvyklou podívanou přímo v Barokním sále Místodržitelského paláce Moravské galerie v Brně. Už od 11 hodin se včera celou místností linula vůně kávy a mísila se s nervozitou soutěžících.

Na přípravu kávy měli baristé celkem 15 minut čistého času. Předtím však měli vymezený čas na přípravu všech nezbytností k práci. Za 15 minut museli zvládnout připravit čtyři espressa, čtyři cappuccina a nakonec také čtyři speciální kávy. Všechny kávy musely být připraveny ve čtyřech provedeních pro porotce, kteří hodnotili kvalitu, chuť i vzhled servírované kávy.
 

V odborné porotě zasedli přední čeští baristé (František Roháček, Adam Neubauer, Zdeněk Smrčka, Michal Křižka, Peter Ondrejka a Leo Klestil). Porota byla rozdělena na technickou část a část degustátorů kávy. Technická část poroty kontrolovala přípravu pracoviště baristů, připravené stroje i mlýnky nebo třeba správný výběr hrnků na kávu. Degustátoři měli možnost všechny kávy vyzkoušet a zhodnotit jejich chuť, vůni a barvu. Obě části poroty nakonec spolupracovaly na výsledném verdiktu.

V Místodržitelském paláci se sešla spousta diváků i štamgastů jednotlivých kaváren, kteří přišli podpořit své oblíbené baristy přímo do sálu, kde se představilo celkem šest soutěžních kaváren. Prostor dostaly i mimobrněnské kavárny, které na soutěži zastupovalo Café Liechtenstein z Valtic (Filip Hrdina, Kateřina Kopecká). Z brněnských podniků se soutěže zúčastnily tradiční kavárny s již zavedenou praxí, ale i nové kavárny, které si své místo na brněnské kávové mapě teprve musí vydobýt. V soutěži tedy proti sobě kromě Café Liechtenstein nastoupily kavárny Kafec (Marie Luskačová, Martin Olša), V Melounovém cukru (Tomáš Dlask, Tereza Skládanková), Rotor Bar (Petr Socha, Antonín Fuchsa), Mezzanine Café (Vladimíra Vyjídáčková, Marek Janča) a v neposlední řadě také Růžová slepička (Jitka Žáková, Jitka Kosová).

Kromě přípravy kávy v omezeném čase se museli baristé poprat také s dalšími překážkami, které si na ně organizátoři vymysleli. Při servírování kávy museli udělat piruetku, překročit překážku, nerozlít mléko umístěné za překážkou a bez úhony naservírovat kávu porotcům. Těsně před vlastní přípravou kávy si také každá dvojice baristů vylosovala tematický okruh, ze kterého poté porotci vybrali tři záludné otázky. Baristé museli být neustále ve střehu, aby byli schopni hned odpovědět. Všichni soutěžící dávali do přípravy kávy opravdu vše, co v dané chvíli mohli. Časový press, spousta diváků a nervozita připravili některým z nich horké chvilky, ale všichni se s nimi poprali se ctí. Teď už vše záleží na porotcích a jejich citu, koho vyberou jako nejlepší dvojici.

Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže o Nejlepší baristy Týdne kávy 2013 uvidíte na zakončení celého festivalu v pondělí 7. října od 20.00 na Stadecu.
 

Autor: Barbora Drachovská, externí redaktorka

Úvodní fotografie: Alena Sekeráková

image-1412026633.26533.jpg
image-1412026634.22469.jpg
image-1412026634.81935.jpg
image-1412026635.41137.jpg
image-1412026635.74786.jpg
image-1412026636.29344.jpg
image-1412026636.80211.jpg
image-1412026637.40448.jpg
image-1412026638.00803.jpg
image-1412026638.54328.jpg
image-1412026640.00157.jpg
image-1412026640.56298.jpg
image-1412026641.13900.jpg
image-1412026641.67867.jpg
image-1412026642.00538.jpg
image-1412026642.54092.jpg
image-1412026643.07522.jpg
image-1412026643.61025.jpg
image-1412026644.00480.jpg
image-1412026644.55544.jpg
image-1412026645.15666.jpg
image-1412026645.48235.jpg
image-1412026645.84669.jpg
image-1412026646.43181.jpg
image-1412026647.08726.jpg
image-1412026647.74842.jpg
image-1412026648.38671.jpg
image-1412026648.94247.jpg
image-1412026649.61295.jpg
image-1412026650.24075.jpg
image-1412026651.48514.jpg
image-1412026652.26391.jpg
image-1412026652.78069.jpg
image-1412026653.45864.jpg
image-1412026654.17967.jpg
image-1412026655.52757.jpg
image-1412026656.53182.jpg



Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku