Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

FRAPPÉ.
KDYŽ SE KÁVY NEMŮŽETE VZDÁT ANI V LÉTĚ...

K létu jednoznačně patří chlazené nápoje s ledem. Říkáte si, co by mohl mít tento článek společného s kávou? Odpověď se skrývá pod pojmem frappé, které pro milovníky kávy představuje osvěžující alternativu ve dnech prozářených sluncem. Uhádnout, kde má tento nápoj své kořeny proto nebude nijak složité. Věděli jste například, že pravé frappé se připravuje z instantní kávy?

Frappé ochladí v letním žáru

Frappé pochází ze země, která má s teplem bohaté zkušenosti, konkrétně z Řecka. Slovo frappé je však původem francouzské a pochází ze slovesa frapper, které znamená udeřit, zasáhnout. V souvislosti s nápoji se však ve Francii používá výraz frappé pro chlazený nápoj s rozmixovanými kostkami ledu.

Nápoj s přesným datem svého objevení

Vznik tohoto nápoje, který se v nezměněné podobě popíjí dodnes, se datuje do Soluně roku 1957. Dimitris Vakondios, jeden z účastníků tehdejšího obchodního veletrhu za společnost Nestlé, si chtěl dopřát svůj pravidelný šálek instantní kávy. Nepodařilo se mu však sehnat rychlovarnou konvici. Na stánku měl ale shaker, a tak společně rozmixoval instantní kávu se studenou vodou a ledem. První frappé v tu chvíli bylo na světě. Dá se proto s nadsázkou říci, že frappé je výsledkem zoufalství a touhy po kávě.

Mnoho tváří frappé pro různé chutě

Frappé se postupem času rozšířilo i do dalších zemí, kde si jej lidé přizpůsobili vlastním zvyklostem a chutím. Nejen u nás je v kavárnách připravováno z espressa. Tato varianta se nazývá caffé freddo a má svůj původ v Itálii. Italové nejprve používali espresso ochlazené v mrazáku a postupně přešli k čerstvě připravenému espressu. U nás se nejčastěji setkáte s variantou, kdy se rozmixuje čerstvě připravené espresso, mléko a několik kostek ledu.

Tradičně připravené frappé je dodnes z instantní kávy

Pravé frappé se při přípravě postupu svého tvůrce drží i nadále. Na jednu skleničku se dávají jedna až dvě lžičky instantní kávy, studená voda a pár kostek ledu. Shakerem se vše rozmixuje, díky čemuž je na nápoji vrstva pěny. Pokud někdo v kávě vyžaduje cukr nebo mléko, je potřeba je přidat ještě před mixováním. Do nápoje se před servírováním přidává ještě několik kostek ledu.

Recept na caffé freddo (neboli frappé z espressa)

Dostali jste chuť na toto pravé letní osvěžení, ale instantní káva je pro vás zakázané slovo? Příprava ledové kávy není nic složitého a přitom je nejlepší, když si ji uděláte z kvalitních čerstvě pražených zrn.

Na přípravu frappé z espressa je potřeba následující:

  • čerstvě připravené doppio (dvojité espresso alias espresso ze 14 gramů kávy),
  • sklenice plná ledu,
  • mléko.

Led vám kávu zředí, proto je použito dvojité espresso. Abyste si užili i přípravu, zapomeňte na mixér, vezměte do rukou shaker a pořádně se do toho opřete. Výslednou ledovou kávu přelijte přes sítko do vyšší sklenice, doplňte několika kostkami ledu a brčkem.
 

Terminologie v českých podnicích není ještě ustálená a při vyslovení “frappé” vám může být naservírováno leccos. S obsluhou se raději domluvte předem, co si žádají vaše chuťové buňky. V soukromí pak zapomeňte na sypké směsi s honosným názvem frappé a raději si zkuste připravit tento chladivý napěněný skvost ze zrnkové kávy sami. Frappé samozřejmě není jedinou možností, jak si v létě připravit ledovou kávu, ale o tom třeba zase někdy jindy…
 

Autor: Alena Bouchalová, externí spolupráce, provozovatelka e-shopu Hot Coffee 

Úvodní foto: Robert Gourley




Komentáře ke článku
kávičkárka Odpovědět
Čakala som nejaký foto receptík ..pripájam teda tento fotorecept na frappe keby mal niekto záujem http://coffeein.sk/blog/9/priprava-frappe-doma/
Radek Kovařík
No jo, ale originální frappe je z Nescafé prece. Možná proto tu není žádný "fotorecept".
Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Brňané milují kávu.
Mymika je toho důkazem

Přestože je Coffee bar Mymika otevřený teprve čtvrt roku, už má své stálé zákazníky. V brněnské kavárně si můžete pochutnat na kávě upražené od Coffee Source. A bylo by hříchem odejít bez sladké tečky na závěr.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku