Zobrazujeme akce z Vaší lokality: , United States

Farma La Palma & El Tucán
je kávovým průkopníkem

Farma La Palma & El Tucán v Kolumbii si razí vlastní cestu a nebojí se experimentů. Jejím majitelům jde nejen o kvalitu kávy, ale také o zlepšení životů pěstitelů kávy v okolí a o záchranu kolumbijských tradic. Nebojí se při tom postavit proti státní organizaci, kterou je Národní federace pěstitelů kávy.

Majitel farmy La Palma & El Tucán je potomkem pěstitele kávy a jmenuje se Felipe Sardi. Koupil farmu a okolní pozemky, aby mohl pěstovat výjimečnou kávu a zároveň vybudovat stabilní prostředí pro lidi pracující a žijící jak na jeho farmě, tak v jejím okolí. Nebojí se jít vlastní cestou, a to ani v případě, že se tak dostává do sporu s národní organizací organizující velkou část kolumbijské kávové produkce (Národní federace pěstitelů kávy). Pečlivě hlídá celý proces od pěstování kávy až po pražení a nebojí se experimentů.

Uvodni

Celý proces zpracování kávy na kolumbijské farmě v regionu Cundinamarca si vyzkoušel na vlastní kůži barista pražírny Doubleshot Ondrej Petrus. Od sázení nových kávovníků po cupping. „La Palma & El Tucán je momentálně asi nejznámější a nejprogresivnější kávovou farmou na světě,“ říká Petrus.

IMG_4

Farma o rozloze devatenácti hektarů je podle Onreje Petruse neobvyklá, rozloha tradičních kolumbijských farem se podle něj pohybuje kolem jednoho až dvou hektarů. „Všechno nevzniklo ze dne na den. Fungují, myslím si, pátým rokem. Produkují kávu na prodej třetím. Říkali, že první dva roky všechno vyhazovali, protože ty kávy byly nepitelné,“ podotýká Ondrej Petrus.

Vlastní způsob zpracování kávy

Prvním krokem na cestě za kvalitní kávou je už samotný sběr. Sesbírané vyzrálé kávové třešně ještě ručně přetřídí samotní sběrači. Po prvních testech se zpracovává už jen káva nejvyšší kvality. Na základě výsledků testů se zvolí vhodný typ fermetace, třeba latkická, smíšená nebo honey metoda.  „Všechny fermentace probíhají v kontrolovaném prostředí, kde se měří relativní vlhkost ovzduší, teplota ovzduší, teplota přímo v kádích, dokonce i jaká je vlhkost mezi samotnými zrny. Měří se teploty v určitých fázích fermentací, množství vyprodukovaných kvasinek. Je to rozsáhlý chemický laboratorní výzkum,“ vysvětluje Petrus.

IMG_1

Dalším krokem je  zbavení kávových třešní slupek a promytí. Podle toho, kolik musiláže na třešni zůstalo a jak je omyvatelná a lepivá, zvolí kontroloři vhodný typ africké postele. Po vysušení putují vzorky kávy do laboratoře, kde se znova měří vlhkost kávy a kde se vedou laboratorní záznamy o velikosti zrn.

Upražená káva míří na takzvaný produkční cupping. Kontroloři na cuppingu kávu bodově ohodnotí, aby ji pak mohli odpovídajícím způsobem nacenit.

IMG_2

Farma La Palma & El Tucán pěstuje vlastní kávu v odrůdách Typica, Geisha, Sidra a SL28. Tato káva tvoří však jen deset procent finální kávové produkce. Devadesát procent kávy pochází z okolních farem, které mají možnost prodat zpracovatelské stanici kvalitní kávové třešně až za pětinásobek běžné tržní ceny. La Palma & El Tucán tak dává okolním farmářům finanční jistotu a motivuje je k pěstování kvalitní kávy. Farma nakupuje například odrůdy Castillo nebo Catura.

Farma pomáhá i místním

Majitelé farmy La Palma & El Tucán se podle slov Petruse snaží svými projekty vybudovat stabilní pracovní a sociální prostředí v jejím širokém okolí. Chtějí tak povzbudit mladé Kolumbijce, aby v tradici pěstování kávy pokračovali. Mladým totiž k pokračování v tradici chybí motivace. „Úředník na poště nebo v bance vydělá průměrně tři až pětkrát více, než kdyby se věnoval kávě,“ tvrdí Ondrej Petrus. „Panuje dost velká obava, že v průběhu dvaceti až čtyřiceti let v Kolumbii zanikne mezi šedesáti pěti až osmdesáti procenty farem,“ dodává. Zajímavostí je, že většinu zaměstnanců tvoří svobodné matky. Farma jim tak poskytuje možnost samy se postarat o své potomky. Na farmě tak pracují často celé rodiny.

IMG_1789

Více informací o kolumbijské farmě naleznete na facebookových či webových stránkách La Palma & El Tucán.

Text Markéta Sulková

Foto Ondrej Petrus

Čtěte také:

Jak se pije káva v Kolumbii?  

Příběh dalšího Kolumbijce, co se nebojí jít svou cestou

Video z rodinné kolumbijské farmy  




Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku