Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Café Liechtenstein
Léčba šokem přinesla výhru

Brněnský Týden kávy letos představil nový koncept soutěže baristů. Odborná porota hodnotila nejen schopnost správně připravit kávu, ale i běžné věci jako je komunikace,prezentace nápoje, znalosti, pohotovost a hlavně týmovou spolupráci. Soutěžilo se totiž po dvojčlenných týmech a za kavárnu. Vítězi se stali baristé z Café Liechtenstein ve Valticích, Kateřina Kopecká a Filip Hrdina. Neodolali jsme a položili pár otázek majitelce kavárny, Adéle Hačundové, a členovi vítězného týmu, Filipu Hrdinovi.

Co byste nám řekla o Vaší kavárně?

Adéla Hačundová: Café Liechtenstein se nachází v přízemí valtického zámku. V minulosti zde bývala černá kuchyně, v 19. století pak lovecká komnata a apartmán pro prince z rodu Liechtensteinů. Odtud také název Café Liechtenstein, tento rod vládl na Moravě přes 400 let a shodou okolností v době oprav kavárny probíhalo navazování diplomatických styků naší republiky s Lichtenštejnskem. Název poté posvětil i sám kníže Hans Adam II., kterého jsem se na svolení drze zeptala. Zrekonstruovat prostor pro kavárnu se mi podařilo zcela náhodně, když jsem objevila nevyužitý prostor. S pracemi se začalo v prosinci 2009 a úpravy interiéru byly inspirovány obrazy z roku 1845, kdy jej obývali mladí princové.

Kdy kavárna vznikla a jakou kávu připravujete?

Adéla Hačundová: Kavárnu jsme oficiálně otevřeli 1. dubna 2012. Káva pro nás již od začátku byla vážná věc, ne nějaký fórek. Připravujeme kávu Columbo Espresso, tedy směs arabik z Jižní Ameriky a Afriky.

Týdne kávy jste se s kavárnou zúčastnila i v loňském roce, proč jste se k tomu rozhodla? Co Vás na akci lákalo? Přece jen Vaše kavárna není z Brna….

Adéla Hačundová: O Týdnu kávy vím už od prvního ročníku a mám tedy možnost sledovat, jak se postupně vyvíjí ve skvělou akci, která přitáhne pozornost lidí ke kavárenskému životu. U nás je to spíše o pivu a vínu. Myslím si, že se naše kavárna povedla a těch zámeckých zatím mnoho není, a proto jsem se rozhodla oslovit organizátorky s tím, že za dobrou kavárnu mohou lidé navštívit i na výletě nebo dovolené. Tím jsem vlastně založila jakýsi koncept kavárny jako „tip na výlet“ a letos se přihlásily dokonce další takové kavárny, což mě samozřejmě těší o to více.

Soutěž baristů Týdne kávy byla letos úplnou novinkou. Co Vás vedlo k tomu se přihlásit?

Adéla Hačundová: V loňském roce se náš barista Filip Hrdina v rámci Týdne kávy zúčastnil kvalifikace na Mistra kávy, byla to, dá se říci, jeho první soutěž, zaměřená spíše na baristu jako osobnost. Chtěl si zkusit vystupování na veřejnosti, zvládnutí trémy a nakonec skončil na skvělém třetím místě. Letos bylo na soutěži lákavé zaměření na kavárnu a práci v týmu. Je to snáze zapamatovatelné i pro veřejnost, jméno kavárny se pamatuje lépe než jméno baristy. A Filip si samozřejmě chtěl vyzkoušet, jak si po roce povede.

Filip Hrdina: Soutěž baristů je pro mě skvělá možnost, jak si vyzkoušet své dovednosti jako barista i člověk, který se den co den setkává s velkým množství lidí v kavárně. Komunikace, vystupování na veřejnosti, perfektně zvládnutá technika přípravy kávy a samotná prezentace nápoje, na které musím ještě pořádně zapracovat. Velice si cením možnosti se setkat se špičkami tohoto nádherného oboru, tedy porotci i samotnými soutěžícími. Je to výborná možnost sdílet s nimi zkušenosti a dostat zpětnou vazbu na svůj i týmový výkon. To považuji za nejdůležitější – mít možnost zjistit své silné a slabé stránky a dále se v oboru zlepšovat.

Připravovali jste se na soutěž nějak speciálně?

Filip Hrdina: Příprava na soutěž byla velice krátká, protože původní plán byl se soutěže neúčastnit. Ale jak říká naše šéfová Adéla, byla to prostě léčba šokem. Postavila nás před hotovou věc. Nezůstal ani čas na to se stresovat, což bylo nakonec pozitivum. S kolegyní Katkou Kopeckou máme za sebou dostatek praxe a zažili jsme letní turistickou sezónu, což prověří všechny baristy. Jsme spolu sehraný tým. Probírali jsme, jak bude vypadat příprava před prezentací, rozvržení prostoru, servis a úklid, za který se strhává asi nejvíce bodů. Něco málo jsme si připravili i na ústní prezentaci, ale sami jsme nevěděli, co od týmového soutěžení máme očekávat. Naštěstí jsme si s Katkou opravdu sedli a hodně nám pomohla i videa z World Barista Championship, z kterých jsme obkoukali, jak to dělají profesionálové. Sám jsem byl na loňské soutěži ve Vídni divákem.

Jaký jste zvolili speciální nápoj?

Filip Hrdina: Speciální nápoj, neboli signature drink, jsme vymýšleli den před soutěží. Chtěli jsme mít něco zajímavého, nového. Náš drink se po problematickém ladění postupu a množství použitých surovin skládal z banánového likéru, extraktu z „goji fruit“ obohaceného o med a shotu espressa. Goji fruit, kustovnice čínská, je sama o sobě dost chuťově hořká a kyselá, chutná jako rajčatová nebo karotková šťáva. Při spojení s kávou by to bylo nepitelné, proto jsme přidali banánový likér, který chuť zjemnil a přidal lehký šmrnc. Shot espressa byl z espresso směsi Columbo.

Hodláte se po úspěchu na Týdnu kávy více zaměřit na soutěže?

Filip Hrdina: Soutěže jsou pro nováčky hodně stresující. Známý mi dokonce řekl, že první dvě až tři soutěže budou největší peklo, které v životě zažiju. Měl pravdu, člověk chce podat co nejlepší výkon a dá do toho úplně vše. Soutěž je jedinečná zkušenost, adrenalinový sport s menším nebezpečím, ale jinak na stejné úrovni. Po dokončení svého výstupu si uvědomím své chyby a řeknu si „už nikdy víc“. Poté se ale uklidním, uklidím věci a po chvíli mi už hlavou běhá myšlenka, kdy si dám další kolo. Soutěže jsou adrenalin a peklo v jednom. Jsou ale natolik úžasné, že se jich chci dále účastnit a zdokonalovat se.
 

Druhé místo na soutěži obsadili baristé z Mezzanine Café Vladimíra Vyjídáčková a Marek Janča, třetí místo pak Jitka Žáková a Jitka Kosová z Růžové slepičky. Vítězům gratulujeme!
 

Autor: Věra Judasová, Kávové listy

image-1412030420.16282.jpg
image-1412030421.20532.jpg
image-1412030421.95051.jpg
image-1412030422.40541.jpg
image-1412030423.26524.jpg
image-1412030423.70044.jpg
image-1412030424.51806.jpg
image-1412030425.18314.jpg



Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku