Zobrazujeme akce z Vaší lokality: , United States

Brňané milují kávu.
Mymika je toho důkazem

Přestože je Coffee bar Mymika otevřený teprve čtvrt roku, už má své stálé zákazníky. V brněnské kavárně si můžete pochutnat na kávě upražené od Coffee Source. A bylo by hříchem odejít bez sladké tečky na závěr.

Není nic příjemnějšího než objevení nového místa, kde se line vůně kávy. A když si spočítám jedna plus jedna, dojde mi, že není lepší možnost poznání něčeho neznámého než v kavárně, která se otevřela teprve nedávno. Pokud jste jako já bez orientačního smyslu a bojíte se, že kavárnu nenajdete, vaše obavy jsou zbytečné. V „smutné“ Lidické ulici se Mymika jakoby směje. Ihned po otevření dveří vím, že tady se mi bude líbit. Příjemná atmosféra, útulný interiér, dobrá káva…Tady jsem doma.

 

Kde: Lidická 15

Pražírna: Coffee Source

 

Objednávám si kávu připravenou drippem V60 a raw cheesecake. Zdaleka ne ve všech kavárnách je možnost ochutnání filtrované kávy, a proto se ptám majitelky kavárny, jaký je o ni zájem. „U nás v kavárně si lidé nejvíce objednávají espresso a právě zmiňovanou filtrovanou kávu. Samotnou mě překvapilo, že Brňané na alternativní přípravy kávy tak dobře reagují. Hodně ji i doporučujeme a snažíme se ji prodat. Máme ovocnější kávy a ty lidem chutnají,“ s úsměvem odpovídá Michaela Prouzová.

 

V Mymice pracují tři stálí zaměstnanci a občas chodí vypomáhat brigádnice. Netěší je jen to, že si lidé objednávají filtrovanou kávu, ale také to, že celkově přišli na chuť výběrové kávy. I když spoustu zákazníků přesně ví, jakou kávu chtějí, baristé zákazníkům rádi poradí. Ostatně i jejich motto na menu zní: „O tom, co máme právě přesně na mlýnku, si s Vámi rádi popovídáme. Nebojte se nás zeptat.“ Kávu odebírají převážně od Coffee Source, ale do budoucna plánují i druhý mlýnek. V přípravě filtrovaných káv chtějí kávu střídat častěji a nebrání se ani evropským pražírnám.

 

 mymika1

 Sladká tečka na závěr ke kávě neodmyslitelně patří

 

Ke kávě neodmyslitelně patří sladká tečka na závěr. Vybrat si můžete z domácích koláčů, dortů, cupcaků, i raw dortů. „Sladké odebíráme od cukrářek Future Sailors, Děvčete u plotny a VeveRaw. Zákusky mají prvotřídní a vím, že používají kvalitní suroviny,“ přesvědčeně říká majitelka kavárny. K občerstvení také nabízí domácí limonády, saláty a sendviče „dvouposchoďáky“.  Ke slaným pokrmům si zákazníci často objednávají víno v bio verzi s lehce nasládlou chutí.

My milujeme kávu

 

Před návštěvou kavárny mě zaujal její název. Netrvalo dlouho a tajemství jména jsem rozluštila. My milujeme kávu – MyMiKa, jak prosté a geniální zároveň. „Všichni se mě ptali na to, jak se kavárna bude jmenovat. Po chvíli přemýšlení mě z čista jasna napadl název. Říkala jsem si, že by všechno se vším mohlo souviset. Káva, moje přezdívka a divadlo, které je naproti. Jméno kavárny je složené,“ objasnila mi majitelka Coffee baru Mymika.

 

Mnohem dříve než název však vznikl koncept kavárny. „Práce po kavárnách mě vždy bavila a těšila. Založit si vlastní kavárnu byl sen od mých patnácti let. Už dávno jsem měla promyšlené to, co bych si představovala. Před nedávnem se uvolnily dobré prostory a já už nechtěla na nic čekat. Řekla jsem si, že uvolněné místo se musí využít,“ popisuje Michaela Prouzová. A já souhlasím, o lokalitu naproti divadlu by byla škoda přijít. Zákazníci si i o přestávce z divadla odběhnou, aby si dali kávu, a pak pokračují zpět za kulturou.

 

Mymika se skládá ze dvou částí, z předního a zadního prostoru kavárny. Šedé stěny, žluté křesla, dřevěné stolky, lavice a židle - vše k sobě kontrastně ladí. Zvláštností v kavárně je knihovna, která ve mně vzbuzuje příjemný pocit. I přestože měla majitelka hodně knih, knihovna jich pojme nesporně více. Zákazníci však nosí i vlastní knížky, a tak se knihovna pomalu začíná zaplňovat. 

 

Baristé v Mymice se konkurence nebojí. „Pokud máte konkurenci, je více příležitostí růst. Když naopak konkurence není, lidé se zastaví na jednom místě a nevyvíjí se dál. V Brně sice je dobrá konkurence, ale každá kavárna je jiná. Beru to spíš jako příležitost,“ potvrzuje majitelka. A já kavárně fandím. Vybudovat místo, kde se cítíte jako doma, není zdaleka tak lehké, jak se zdá.

 

 

Autor: Lenka Látalová, Kávové listy.cz

Foto: facebook.com/coffeebar.mymika

 

Čtěte také:

Kam v Ostravě? Přeci do Belgie na La Petite Conversation

HITHIT: Za lepší kavárnu na Žižkově

Kavárna, kde nemají ceny? Hledejte ji v Plzni  




Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku