Direct trade a názory odborníků 26.10.2016 Direct trade neboli přímý nákup znamená, že si pražič kupuje zelenou kávu přímo u farmáře. Nebo je to jinak? Zeptala jsem se profesionálů z Brazílie, Kolumbie, Indie i Kostariky, co si o direct tradu a jeho dopadech myslí. Číst článek
Instantní káva: odhalíme její tajemství 23.10.2016 Instantní káva je mnohými zatracována, přesto se jí na světě konzumuje stále více. Jak a kdy se začala vyrábět a proč má stále více příznivců? Je to opravdová káva nebo jen její chemická náhražka? Jak se liší od kávy připravené z kávových zrn? Podíváme se jí trochu na kloub. Číst článek
Prague Coffee Festival Srdce Evropy provoní káva 18.10.2016 Už pátý ročník největšího svátku kávy v Česku i střední Evropě se uskuteční už tento víkend v pražském Kafkově domě. Prague Coffee Festival 2016 pořádá spolek Coffee Embassy s cílem rozvíjet a propagovat kávovou kulturu. Číst článek
Matt Chitharanjan hodnotí Týden kávy 2016 17.10.2016 Týden kávy 2016 skončil a Matt Chitharanjan, letošní zahraniční host z Indie, už je zpátky u pražičky ve své pražírně Blue Tokai v Novém Dillí. Jak hodnotí těch pár dnů strávených v České republice? "...bylo velice inspirující vidět růst a spolupráci kávové komunity v České republice." Číst článek
Poznáváme kávový svět v Brně 13.10.2016 Program v kavárnách na Týdnu kávy zahrnoval nejen cuppingy a informace o přípravě káv, ale také možnost poznat kavárny z jiného úhlu pohledu. Naše redakce se zúčastnila přednášky o architektuře brněnských kaváren a nahlédla do pražírny Penerini. Číst článek
Jozef Augustín: Na pilu by se mělo přitlačit u výzkumu kávy 12.10.2016 Knih o kávě je mnoho, kávová bible je jen jedna. U kávy o kávě a kávovinách Jozefa Augustína vydalo na konci září nakladatelství Jota. Sám autor knihu pokřtil, společně s brněnskou herečkou pani Evou Novotnou a panem prezidentem CBA Alešem Svojanovským, na oficiálním zahájení festivalu Týden kávy. Číst článek
Komár Kafé: Zmeškaná šalina vás tady mrzet nemusí 11.10.2016 Na první pohled nenápadné okýnko u zastávky Čertova rokle skrývá poctivou mini kavárničku Komár, která se letos zapojila do programu Týdne kávy. Zákazníci měli možnost navštívit okýnko zevnitř a připravit si vlastní espresso či filtrovanou kávu. Číst článek
Poprvé na cuppingu: Za srkání se nesmíte stydět 9.10.2016 První myšlenkou, která mi proletěla hlavou při pohledu na úhledně srovnané mističky, sklenice s vodou a spoustu lžiček, bylo něco jako: „Co tady dělá kávový neznalec, jako jsem já? Rozeznám rozpustnou od turka, tím to končí“. Číst článek
ExpoEspeciales: V Kolumbii vyvrcholil veletrh kávy 9.10.2016 Zatímco v České Republice v Brně právě skončil Týden kávy a ve Zlíně finišoval Kávafest, v Kolumbii se to nejdůležitější pro všechny kávoznalce a kávomilce uskutečnilo v sobotu. Na největším kávovém veletrhu latinské Ameriky ExpoEspeciales proběhly finálová kola soutěže baristů, soutěže v cuppingu i hledání nejlepší kolumbijské kávy pro rok 2016. Číst článek
Připravte si vlastní vafli v Kafecu 7.10.2016 Pokud byste rádi ke kávě i něco zakousli, stavte se do Kafecu. V rámci Týdne kávy měli zdejší návštěvníci možnost odzkoušet si výrobu vafle podle vlastního výběru. Tuto sladkou laskominu i nadále naleznete ve stálé nabídce. Jak ale vypadal den vlastních příprav? Číst článek