U kávy se myslí ekologicky. Na co všechno se dá využít? 22.3.2016 Káva nejsou jen zrnka a z nich lahodný nápoj. Než se nám dostane do rukou, projde zdlouhavým procesem pěstování, sklizně a zpracování. Přitom ve výsledné podobě ji nemusíme získat ani v šálku. Co se z ní dále vyrábí a jak lze využít jinak promarněné plody kávovníku, tedy kávový bioodpad? Číst článek
Mauricio Romero: rozhovor s vítězem Baristy roku v Kolumbii 15.3.2016 Rozhovor s Mauriciem Romerem, vítězem národního klání baristů v Kolumbii a účastníkem nadcházejícího World barista cupu 2016 v Dublinu. Číst článek
Na farmě v Nikaragui 2: Ekologické věci místní moc nepálí 13.3.2016 Na kávové farmě v Nikaragui strávila Zuzana Černá z pražírny mamacoffee tři měsíce. O tom, jak ve středoamerické zemi hlídala sklizeň, jste se mohli dočíst v minulm díle. Tentokrát představila některé ekologické problémy při pěstování a nastínila další cíle pražírny v Nikaragui. Číst článek
Na farmě v Nikaragui 1: Tři měsíce při sklizni 9.3.2016 Běžně její pracovní cesty trvají dva týdny. Loni v září jí však šéf řekl, že by bylo fajn, kdyby zavítala do Nikaragui, a to na tři měsíce. Bez toho, aby uměla španělsky, letěla na kávovou farmu hlídat sklizeň. Do pražírny mamacoffee, pro kterou Zuzana Černá pracuje už téměř pět let, dorazí nikaragujská káva v půlce dubna. V prvním díle Na farmě v Nikaragui se dočtete, jaká byla cesta kávy z plantáže až do skladu. Číst článek
Standart Fest: Tři dávky kvality v Bratislavě 6.3.2016 Dopřát si výběrovou kávu, ochutnat kvalitní gin s tonikem a vyrobit si třeba lampu z betonu. Toho všeho se dočkají návštěvníci blížícího se bratislavského Standart Festivalu. Letos se události spojující milovníky kávy, koktejlů a designu dočká možná i Česko. Číst článek
Z Industry v Salvadoru: Svůj fajnovej šálek kávy tam farmáři nepijí 2.3.2016 Do Salvadoru jeli za kamarádkou, která vede salvadorskou část firmy Caravela exportující kávu ze Střední a Jižní Ameriky. Díky Lauře se baristi z brněnské Industra Coffee dostali na kávové farmy, kam by se jako běžní turisté asi nepodívali. Jaké zážitky a kávu si Petra Střelecká a Adam Obrátil po třech týdnech v Salvadoru přivezli? Číst článek
Znáte Hithit? Skvělý způsob jak pomoci dobrým projektům 1.3.2016 Naše pražírna Fragaria Coffee vznikla v roce 2013, na začátku jsme se zabývali pouze komoditní kávou. V roce 2014 jsme začali nabízet také výběrovou kávu, mikroloty z malých plantáží. Okamžitě nás výběrová káva chytla a v současnosti už nabízíme 5-6 mikrolotů a 3 druhy kávy komoditní. Komoditní kávu bereme jako takový mezistupeň k přechodu na kávu Výběrovou. Snažíme se zákazníkům vysvětlovat rozdíly a ukazovat jim o čem výběrová káva je- jasný původ, chuť a vůně. Číst článek
Ciferníkový podnik? S bezplatnou kávou se možná objeví v Praze 28.2.2016 Vypít kávy, kolik chcete? Pracovat, tvořit, hrát na klavír nebo se vzdělávat na přednáškách? S takovou nabídkou se kavárenští povaleči setkají možná v Praze. První česká kavárna konceptu Ziferblat (v překladu ciferník) by je přitom mohla zaujat ceníkem. Platí se v ní pouze za čas strávený uvnitř. Číst článek
Klání v Aeropressu: velká párty nebo urputný boj rivalů? 22.2.2016 Tři, dva, jedna! Ani na finálové kávě se neshodli všichni tři porotci. Dva prsty míří na jeden šálek, podle třetího prstu byla nejlepší káva v jiném hrníčku. Přesto už za pár minut drží trofej v podobě zlatého aeropressu osmnáctiletý Matúš Gajdoš. Na letošním slovenském mistroství v přípravě kávy touto alternativní metodou porazil dalších šestadvacet baristů. Číst článek
Baristé roku: Už je známe všechny! 21.2.2016 Brno má za sebou víkend plný srkání, barmanských dovedností a uměleckého talentu. Po pražském Baristovi roku už známe také vítěze zbývajících soutěží v kategoriích Cup Tasting, Coffee in Good Spirits a Latte Art. Kdo pojede reprezentovat Českou republiku na světový šampionát do Šanghaje? Číst článek